Gemeente Hilversum


Expositie vraagt begrip voor hangjongeren

"Hangjongeren". Een nieuw woord voor een nieuw fenomeen. Ogenschijnlijk doelloos rondhangende jonge mensen in groepen, worden door anderen vaak als een bedreiging gezien. "Hangjongeren", is een veel gemelde klacht aan gemeente, politie en andere instanties. Een hot item als gemeente en buurten met elkaar praten over bijvoorbeeld de (her)inrichting van gemeentelijke speelplaatsen. "Hangjongeren" genieten de twijfelachtige eer dat ze allang "de hondenpoep" als de grootste overlast op speelplekken en in winkelcentra van de eerste plaats hebben verdrongen. Eigenlijk zijn er maar weinig plekken waar ze welkom zijn.

Ook jonge mensen maken echter deel uit van onze samenleving. Ze trotseren weer en wind om elkaar te kunnen ontmoeten. Soms gaat het om vriendengroepen die al jaren met elkaar optrekken, dan weer zijn het gelegenheidsgroepen die elkaar toevallig tegen het lijf lopen. "Gabber", een woord dat aanzienlijk ouder is dan "hangjongeren", betekent nog steeds "vriend".

Het Jongeren Opbouwwerk (JOB) Hilversum wil begrip kweken voor jongeren die elkaar ook in Hilversum willen ontmoeten. In samenwerking met de gemeentelijke dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn heeft het JOB daarom een foto-tentoonstelling georganiseerd. Marco van Straalen (jarenlang in Hilversum jeugdopbouwwerker) en Ellen Hommel (fotografe uit Amsterdam) hebben jonge Hilversummers in hun eigen leefomgeving in beeld gebracht om zichtbaar te maken dat de jongeren een onderdeel van onze samenleving zijn.

Op 1 februari 1999 (van 19.30 tot 21.00 uur) zal Hilversums jongste wethouder Bart Heller (onder meer wethouder voor Buurt & Beheer) de foto-tentoonstelling in de gangen van het raadhuis openen.

De tentoonstelling heet "Gewoon op straat". De expositie is tot 28 februari 1999 te bezichtigen.

Deel: ' Expositie in Hilversum vraagt begrip voor 'hangjongeren' '
Lees ook