PERSBERICHT

Jeanne Panhuijzen in Aijen.

NIEUWE EXPOSITIE IN GALERIE PICTURA.

Op zondag 28 maart 1999 gaat, tussen 14.00 u. - 17.00 u. in galerie Pictura in het Noord-Limburgse Aijen een tentoonstelling van start met werken van de Gennepse kunstenares Jeanne Panhuijzen, zij zal tot en met 1 mei schilderijen en keramische sculpturen exposeren.

In het werk van Jeanne Panhuijzen weerspiegelt het spel tussen organische lijnen en geometrische figuren de eeuwige spanning tussen natuur en cultuur. Zij schreeuwt die spanning niet van de daken bij wijze van protest.

Het blootleggen van de dualiteit tussen de mens en de omringende natuur volgt logischerwijs uit de ingetogen zoektocht die de kunstenares onderneemt naar haar eigen innerlijk. De notities van die zoektocht zijn basale signalen in vorm en kleur. De schilderijen van Jeanne Panhuijzen zijn opgebouwd in lagen, waarbij de structuren en de ingetogen, op elkaar afgestemde, kleuren er een extra gevoelswaarde aan geven. In haar werk beperkt ze zich niet zelden tot een paar lijnen: horizontaal en verticaal. In het werk bedient de kunstenares zich veelal van afgeleiden van rood en geel met daarin sterk uitspringende blauwe elementen.

Met die paar lijnen in haar werkstukken weet zij krachtige gebaren te maken en creëert ze schilderijen om in te wonen. Met die paar strepen in een omgeving van zachte, stille kleuren maakt ze de bouwsels die opgenomen worden in de maalstroom van de tijd. Ze richt pilaren op die de tijd schragen en hun eigen schaduw scheppen. Het zijn overigens geen ongenuanceerde strepen die zij op het doek zet. Het zijn doorwerkte groeisels waar de tijd mee in de weer is geweest.

Ze bezitten structuur en hebben nerven en kerven. Ze dragen de schoonheid van verval en vergankelijkheid in zich. Het werk van Jeanne Panhuijzen is een regelrechte ontdekkingsreis, zowel voor de maakster als de toeschouwer. De sensibele beleving waarop zij schildert, zien we ook terug in haar keramische sculpturen. Het lijnenspel van de tempels met hun toegangsdeuren en ramen, geeft gestalte aan de tijd. De fraaie rondingen en schouderpartijen, heupen en borsten in de menselijke figuren zijn evenzeer uitingen van innerlijke schoonheid. (dit is een recensie van Rien van den Heuvel).

Open Huis op Zondag 28 maart 1999 tussen 14.00 u. - 17.00 u.

Galerie Pictura - Aijenseweg 16b - Aijen (Gem. Bergen Lb.) - 0485-341970.

Verder geopend: dinsdag tot en met zaterdag tussen 14.00 u. en 17.00 u.

Zoekwoorden:

Deel: ' Expositie Jeanne Panhuijzen in galerie Pictura Aijen '
Lees ook