Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

Tot en met 13 oktober in Streekmuseum

EXPOSITIE JORIEN BRUGMANS EN LINDA SCHOT

Tot en met zaterdag 13 oktober a.s. is er in het Axelse streekmuseum een expositie te zien van werk van Jorien Brugmans (Terneuzen) en Linda Schot (Heikant). Jorien Brugmans heeft zich in de loop der jaren diverse technieken eigen gemaakt en vindt in pastel, aquarel, gouache, batik en linosnede voldoende mogelijkheden om haar ideeën te verbeelden. Jorien Brugmans exposeert samen met Linda Schot, die onder andere aquarel-lessen, 5 jaar privé teken- en schilderlessen en een 2 jaar durende studie modeltekenen volgde en sinds vorig jaar bezig is met een studie modeltekenkunst (hogere graad) aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint Niklaas.

De tentoonstelling is te bezichtigen van woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen f. 2,50 (1,13) entree en kinderen t/m 12 jaar slechts f. 1,00 ( 0,45).Voor bezitters van een PAS 65, CJP of StadsPas Axel geldt nog eens 50% reductie op de zojuist genoemde toegangsprijzen.

Jorien volgde diverse opleidingen, cursussen en workshops op kunstzinnig vlak en heeft sinds 1984 op tal van plaatsen, w.o. Terneuzen, Hulst, Axel en Burgh geëxposeerd. De expressievorm die haar in eerste instantie boeide, was het batikproces. Het 'omgekeerd' werken aan een doek waarbij de afbeelding dan heel langzaam, als een foto, ontwikkeld wordt, was voor een manier om uiting te geven aan een groeiende behoefte om met een eigen beeldtaal naar buiten te treden.

Tekenen en schilderen blijven echter ook boeien en andere technieken zijn er naar haar idee "om uitgeprobeerd te worden". De speling van licht en schaduw, de verdeling in lichte en donkere vlakken, zijn typerend voor haar werk. Die eigen grafische stijl komt dan ook terug in al haar werk. Mensen, bloemen, landschappen en stillevens zijn onderhevig aan een strakke vormgeving en een kleurenpalet dat fauvistische trekjes kent.

De beeldtaal krijgt zijn eigen klank in de gebruikte techniek: batik oogt per slot van rekening anders dan gouache of lino. Ze gaat combinaties van technieken echter niet uit de weg, doch welke techniek ze ook gebruikt, het gaat haar voornamelijk om vorm en kleur die samen, in een steeds abstracter wordend beeld, haar werk de samenhang geeft waar ze heel expliciet op uit is. Zoals Jorien zelf zegt: "Het is een weg die ze ingeslagen is en die nooit ophoudt, gewoon omdat er zoveel te verwonderen, te ontdekken valt".

Ook Linda Schot exposeerde in het verleden op diverse plaatsen, w.o. in Hulst, Terneuzen en in Alabama (USA). Sinds april 1999 heeft ook zij, evenals Jorien Brugmans, de beschikking over een eigen atelier. Haar passie voor schilderen heeft ze al van kinds af aan en die ze, na de geboorte van haar zoon, terug heeft opgepakt. Ieder werk van Linda is voor haar een zoekproces dat afhankelijk is van stemming en emotie. "Een momentopname", zoals ze dat zelf noemt.

Dagelijks is ze 3 tot 6 uur bezig met haar werk en door zich zelf over te geven aan een bepaald onderwerp komt ze vanzelf tot inspiratie. Uiteraard hebben sfeer, lichtvallen, bepaalde houdingen, de omgeving e.d. hierop invloed. Omgang met mede kunstenaars is voor Linda Schot ook zeer belangrijk. Je leert van elkaar en samen ben je er van bewust dat kritiek op elkaars werk zeer opbouwend kan werken.

Linda Schot is opgegroeid in Axel en vindt het mede daarom ontzettend leuk in het streekmuseum te mogen exposeren. Haar te exposeren werken hebben een zeer gevarieerd karakter doordat er verschillende technieken als aquarel, pastel, houtskool, olieverf, bister en gemengde technieken, worden gebruikt. De onderwerpen die aan bod komen variëren eveneens, van stilleven tot model. Kortom, een hartstikke mooie tentoonstelling van deze twee kunstenaressen die, dat staat vast, een groot publiek aan zal spreken.

Bent u in de buurt? Stapt u dan zeker het streekmuseum in de Noordstraat eens binnen! Veel plezier!

Zoekwoorden:

Deel: ' Expositie Jorien Brugmans & Linda Schout Axels streekmuseum '
Lees ook