Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Museum Kruysenhuis aan De Moriaan 9a in Oirschot exposeert van zaterdag 8 september tot en met zondag 14 oktober de overzichtstentoonstelling 'Zoektocht' met werk van schilder en tekenaar Leo Achterbergh uit Son. De kunstenaar viert met de tentoonstelling het feit dat hij op 5 juli van dit jaar tachtig jaar werd.

Achterbergh groeide op in Indonesië, waar hij als kind al veel tekende. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zat hij in een Jappenkamp. Na de oorlog kwam Achterbergh naar Nederland om psychologie te studeren in Nijmegen. Van dat vak maakte hij zijn beroep: tot 1978 werkte hij als psycholoog, onder andere bij DAF. In 1978 stopte hij met werken om zich daarna volledig op het tekenen en schilderen te concentreren.

Achterbergh is autodidact, volgde veel cursussen en workshops, werkte samen en exposeerde met andere kunstenaars en probeerde allerlei technieken uit. "Het meeste heb ik geleerd door gewoon te doen, te proberen." Het werk van Achterbergh is zeer divers: hij experimenteert met stijlen, materialen, kleuren en onderwerpen en laat zich daarmee niet gemakkelijk indelen in een hokje. "Indelingen zijn kunstmatig. Ik wil geen etiket opgeplakt krijgen. In het leven is ook alles met alles verbonden, dat probeer ik ook in mijn werk te laten zien."

Leo Achterbergh werd genomineerd voor de O.L.V.A.-prijs voor tekenkunst aan de Academie van St. Truiden (1993) en meermalen voor de Alphons Wintersprijs in Maastricht. Hij is lid van de Koninklijke Kunstkring Heikracht (Neerpelt) en van de Limburgse Federatie voor Beeldende Kunsten (Genk). Achterbergh begeleidt al vele jaren amateurkunstenaars uit de regio, waaronder tekengroep 'Domotek', schildersgroep 'De Sonse Joffers' en een portretgroep.

Leo Achterbergh zal de tentoonstelling zelf openen op zaterdag 8 september om 15.30 uur. Museum Kruysenhuis is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt vijf gulden. 65- Plussers betalen twee gulden vijftig. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Niet voor publicatie:
De tekst van dit persbericht en een vrij te gebruiken interview met de kunstenaar met foto vindt u op:
http://www.mijland.nl/kruysen.htm

In 2001 brengt Museum Kruysenhuis verder nog (o.v.b.):

20-10 t/m 18-11 Annar Abdullaer 1991-2001
vanaf 24-11 Antoon Kruysen, Zwervers als vrienden

Deel: ' Expositie Leo Achterbergh in Museum Kruysenhuis te Oirschot '
Lees ook