Stedelijk Museum Roermond


Expositie in het
Stedelijk Museum Roermond:

12 juni t/m 25 augustus 2002
"Vergeten vroomheid"
Een presentatie van middeleeuwse relikwieën en de reliekschat van de Munsterkerk.

Dé vondst
De vondst van een kist vol relieken in de Munsterkerk van Roermond op 18 juni 2001 is een geweldige ontdekking. Dit komt door de grote hoeveelheid en verscheidenheid aan relieken maar ook door de aangetroffen kussentjes en omhulsels, die gediend hebben om relieken op te bevestigen of in op te bergen. Hiervoor zijn vaak oude en kostbare stoffen gebruikt. Bijzonder is ook de vondst van relieken op vellen sierpapier, die waarschijnlijk de resten vormen van de achterwandbekleding van vier 'reliqui kasten', die volgens een oude boedelinventaris ooit in het koor van de kerk waren opgesteld. Daarnaast zijn er voorbeelden van profaan drukwerk in de vorm van speelkaarten, gebruikt als versteviging van een aantal reliekkussentjes. Een andere onverwachte vondst is een ring van metaal met daaraan in metalen houders gevatte relieken, die doet denken aan een sleutelbos.
De variëteit aan aangetroffen fragmenten en objecten maakt deze schat zeer uitzonderlijk.

Deze relieken hebben vroeger een belangrijke rol gespeeld in de kerk. Tijdens de restauraties, die vanaf 1850 onder leiding van architect Pierre Cuypers in de Munsterkerk plaatsvonden, raakten ze in onbruik en verdwenen naar de zolder van de sacristie.

Rechts: de gevonden kist met de reliekenschat

Wat laat de expositie zien?
Een werkgroep rond de gastconservatoren Rob Dückers en Evelyne Verheggen stelde de tentoonstelling samen. Naast een selectie uit de aangetroffen voorwerpen en textilia zullen objecten en archiefstukken te zien zijn, die met de voorwerpen uit de reliekenschat in verband staan.

Een videoprogramma laat zien hoe men vroeger met relieken omging zodat het belang van de relieken in hun tijd duidelijk wordt.

Lees de uitgebreide beschrijving over de reliekschat van de Munsterkerk

Zoekwoorden:

Deel: ' Expositie middeleeuwse relikwieën en reliekschat Munsterkerk Roermond '
Lees ook