Expositie MOBILITEIT in STEENDRUK


Vervoer in al zijn facetten

VALKENSWAARD, 20170123 -- Tot en met 27 augustus 2017 is in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard de expositie MOBILITEIT in STEENDRUK te zien. De expositie toont een spectaculaire selectie van zowel Nederlandse als internationale affiches en ander drukwerk waarin mobiliteit centraal staat. Thema’s zijn land, lucht en water. Met een serie prentbriefkaarten komt ook Brabant daarbij aan bod.

[Affiche 'Alcyon' van Marcel Bloch in Steendrukmuseum Valkenswaard]
Fotobijschrift:  Ontwerper Marcel Bloch maakt begin 20e eeuw dit affiche voor het Franse merk ALCYON dat na zijn start in 1903 uitgroeit tot een belangrijk Frans fiets-, motorfiets- en automerk.

Miljoenen kunstzinnige affiches
Gelithografeerd en daarna gesteendrukt drukwerk speelt vanaf het einde van de 19e eeuw een belangrijke rol in de communicatie om allerlei producten onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Vanaf deze periode beleeft de mens de opkomst van ‘wonderen van techniek’ als de koets, de luchtballon, de fiets, het motorrijwiel, de auto, de autobus, de vrachtauto, de verdere vervolmaking van de stoomboot en stoomtrein, de zeppelin, de tram en het vliegtuig. Fenomenen die volop worden gepromoot en bekendheid krijgen door inzet van miljoenen kunstzinnige affiches, prenten, illustraties en ander gesteendrukt materiaal. 

Klinkende namen
Er is werk te zien van o.a. Jules Chéret, Cassandre, Jan Lavies, Henri Pieck, Piet van der Hem, Eppo Doeve en Jan Sluijters. De expositie is samengesteld door het Nederlands Steendrukmuseum in samenwerking met Van Sabben Poster Auctions, Yesterdays Vintage MotorcyclesRegionaal Historisch Centrum Eindhoven, Collectie Vrijdag en diverse particuliere verzamelaars. Het museum is het Cultuurfonds Gemeente Valkenswaard, het ANWB Programma Maatschappelijk Rendement, onze sponsors, donateurs en vrienden zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze expositie.

Geen toeslag
Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie als het museum waar de bezoeker kennis maakt met de in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden steendruk of lithografie tot aan de komst van de microchip. Mondiaal gezien biedt het museum de bezoeker het meest complete overzicht van de geschiedenis daarvan.

 Adres: CAROLUS Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard.
Openingstijden: dinsdag  t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur.
Entree: t/m 12 jaar en Museumkaart: gratis; 13 t/m 18  €  4,00;
vanaf 18 jaar: € 6,00 .

Meer info: zie www.steendrukmuseum.nl


Deel: ' Expositie MOBILITEIT in STEENDRUK vervoer in al zijn facetten '
Lees ook