GALERIE BIANCA LANDGRAAF

Expositie: onmoeting tussen Nederland en Rusland

4 Kunstenaars bij Bianca Landgraaf in Laren

Naast de expositie van de beeldhouwers Tschavdar Iliev en Annette Jalilova presenteert Galerie Bianca Landgraaf van 13 juni tot en met 14 augustus 1999 de tentoonstelling:

'Een ontmoeting tussen Nederland en Rusland.'

Carla Kleekamp, een Hilversumse kunstenares en Valery Kudrinsky, een kunstenaar uit Siberië - schilderijen en werken op papier.

De expositie bij Galerie Bianca Landgraaf laat twee bijzondere kunstenaars zien: Valery Kudrinsky die ondanks het isolement waarin Siberië zich nog steeds bevindt, zich kan meten met westerse kunstenaars en Carla Kleekamp die met haar boeiende thematiek, vastgelegd in fluwelige etsen en ingenieuze collages, veel indruk maakt.

Tijdens een reis door Siberië ontmoette Carla Kleekamp de bekende Siberische kunstenaar Valery Kudrinsky. Ondanks de taalbarrière ontstond al snel het idee om samen te exposeren. Uitgangspunt was om de verschillende visies op kunst tussen een Nederlandse en een Russische kunstenaar weer te geven. Om dit goed te kunnen zien maakten beide kunstenaars een aantal werken met hetzelfde thema.

Valery Kudrinsky groeide op in een klein dorp in Siberië, zijn ouders werkten op het land. Al vroeg gaf hij aan het artistieke pad te willen kiezen. Na enig nadenken stonden zijn ouders achter het besluit van hun zoon, want 'er waren altijd wel mensen die geportretteerd wilden worden!' Valery trok naar de stad Krasnojarsk en volgde daar een studie aan de kunstacademie. Al spoedig maakte hij naam met zijn natuurgetrouwe sneeuwlandschappen, portretten van bewoners van het platteland en poëtische zonsondergangen. Uit zijn aquarellen en olieverven spreekt een grote liefde voor zijn land. Vooral zijn fabuleuze techniek wordt geroemd. Wanneer je aan het immense Siberië denkt, dan denk je aan het koude klimaat en aan politieke bannelingen. De sfeer van ijzige kou zie je vooral terug in de mensen die Kudrinsky schilderde. Zijn vissers en oude vrouwen zijn getekend door het harde leven. Op één van de werken van Kudrinsky staat een minutieus weergegeven boom in een mistig rivierlandschap. Het is juist het contrast tussen de scherp weergeven boom en de wazige omgeving die boeien. Een belangrijke rol in het werk van Kudrinsky speelt de grootste rivier van de wereld, de Jenisej. Ieder jaar vaart hij met een boot drie maanden lang de rivier af en tekent zijn schetsboeken vol. Eenmaal thuis verwerkt hij de vele indrukken op papier en op het doek. In 1993 exposeerde Kudrinsky voor het eerst zijn werk in het westen tijdens de Biënnale in Parijs. Toen al waren kunstcritici lovend over zijn werk, nu kunnen wij kennismaken met de overweldigende natuur van Siberië. Vaak zie je in zijn werk invloeden van de Chinese schilderkunst. Dit is niet zo vreemd want Mongolië ligt maar 250 km van zijn woonplaats vandaan. Ook heeft Valery Kudrinsky gewerkt in ons land. Van zijn Nederlandse indrukken zijn voorbeelden te zien op de expositie.

Carla Kleekamp koos later voor het kunstenaarschap, nadat eerst een medische opleiding te hebben gevolgd. Door eindeloos te experimenteren en lessen te volgen bij vooraanstaande grafici maakte zij zich de etstechniek eigen. Ook studeerde Carla Kleekamp vier jaar lang bij een Chinese leermeester om de moeilijke chinese aquareltechniek onder de knie te krijgen. In zowel de ets- als de aquareltechniek toont Carla Kleekamp zich een meester. Belangrijk thema in haar werk is de mens in relatie tot zijn natuurlijke omgeving. Ze is ervan overtuigd dat de mens zich teveel heeft losgemaakt van de natuur en zichzelf centraal stelt als maat voor alle dingen, om vervolgens ten onder te gaan in een complete chaos. In Siberië werd zij getroffen door de gigantische houtkap, in indrukwekkende collages heeft zij de enorme houttransporten vastgelegd. Het werk van Carla Kleekamp is opgenomen in vele internationale particuliere en openbare collecties.

De Bulgaarse beeldhouwer Tschavdar Iliev en de Franse beeldhouwster Annette Jalilova

Tschavdar Iliev is geboren in Montana, Bulgarije. Hij studeeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Sofia. Zijn gedegen opleiding verloochent zich niet, uit zijn beelden spreekt een enorme vakmanschap. Tijdens het werkproces gaat Tschavdar Iliev intuïtief te werk. Gedreven werkt hij in de beslotenheid van zijn atelier aan zijn wasmodellen, waaruit na een lange periode van boetseren tenslotte de definitieve vorm ontstaat. Hoewel er in zijn werk verwijzingen zijn naar het kubisme, weet hij deze stroming toch te vertalen in een heel eigen handschrift. Steeds weer vindt de gedreven kunstenaar het juiste evenwicht tussen binnen- en buitenvorm. Tschavdar Iliev heeft niet alleen oog voor het beeld maar ook voor de sokkel, hij vindt de sokkel even belangrijk als het beeld zelf. Zorgvuldig kiest de beeldhouwer dan ook zijn sokkels uit en zorgt ervoor dat de perfect gepolijste werken naadloos hierop aansluiten.

De sensuele figuren van de Franse beeldhouwster Annette Jalilova nodigen uit tot aanraken. In vloeiende lijnen schept ze liggende, zich uitrekkende en zittende vrouwenfiguren in een perfecte techniek De bronzen maar ook keramische figuren doen enigszins denken aan de organische vormen van Jean Arp. Maar soms ook aan Henry Moore, vooral de liggende figuren waarbij losse elementen geraffineerd gecombineerd worden tot een geheel. Voordat ze het beeldhouwersvak koos danste Annette Jalilova. Ze kwam voor het eerst met de beeldende kunst in aanraking toen ze een beeldhouwer in de Italiaanse stad Lucca ontmoette. Hij vroeg haar te komen poseren. Tijdens het boetseren vertelde de beeldhouwer haar over zijn grote voorbeelden Henry Moore en Brancusi. Annettte Jalilova was gegrepen door het verhaal èn het beeldhouwen zelf. Ze vroeg of ze in de leer kon komen bij de kunstenaar. Aldus geschiedde en de danseres gaf al snel blijk van haar talenten. Nu is de Franse beeldhouwster met haar perfekt gepolijste figuren en mooie bronshuid niet meer weg te denken uit het Parijse kunstleven. Ze viert furore niet alleen in eigen land maar ook in de Verenigde Staten. Eind juli verschijnt een boek over haar beelden en in oktober is haar werk te zien in de Fondation Rothschild in Parijs. Het is voor het eerst dat het werk van Annette Jalilova in ons land is te zien.

Deel: ' Expositie onmoeting tussen Nederland en Rusland '
Lees ook