Het Oude Noorden...

gewoon 'n gouwe wijk

Van 16 oktober 1999 tot en met 2 januari 2000 is in Het Schielandshuis een expositie te zien die een beeld geeft van het leven in de stadswijk Het Oude Noorden. Vanuit verschillende perspectieven wordt deze karakteristieke Rotterdamse stadswijk en haar geschiedenis belicht, vanaf de bouw van de wijk tot aan de plannen voor de toekomst.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is de frottage die beeldend kunstenaar Ton Martens maakte van een alkoofwoning aan de Jacob Catsstraat 23. Met krijt en papier registreerde hij iedere vierkante millimeter van de vloer, elk detail is zichtbaar. Een deel van dit kunstwerk wordt getoond samen met een aantal foto's die de tot standkoming ervan laten zien.

een wijk in beweging

Met uiteenlopende presentaties registreert het museum het verleden en heden van Het Oude Noorden. Hiermee wordt een karakteristieke Rotterdamse wijk verbeeld waarvan de geschiedenis deze hele eeuw omspant. Een selectie schilderijen en plattegronden toont de ontwikkeling van Het Oude Noorden. Oude ansichtkaarten van straten worden vergeleken met foto's van het hedendaagse straatbeeld. Etalages tonen de bedrijvigheid van toen en nu. Wie herinnert zich nog de bedrijven van Driessen en Paul C. Kaiser en de houtzagerij van Van Stolk? Goederen zoals de Eco-artikelen en Turkse producten in de tentoonstelling maken de veranderingen van de middenstand van de wijk zichtbaar.

de bewoners aan het woord

In samenwerking met Kunst & Kids is er een project gedaan op scholen in Het Oude Noorden. De beste resultaten van de opdracht "Jouw kijk op de wijk" zijn terug te vinden in de tentoonstelling. Een kapsalon die in Het Oude Noorden is gevestigd, is nagebouwd. Hier zijn verschillende verhalen van de bewoners uit de wijk te horen. Ook het Oude Mannenhuis in de Gerard Scholtenstraat wordt in een nagebouwde, authentieke kamer gepresenteerd. Dit voormalige Heilige Geesthuis doet nu dienst als kantoor van Patrimonium Woning Stichting. De restauratie van dit pand is ook verbeeld. In het hart van de tentoonstelling staat een weergave van de muziekpaviljoen van het Pijnackerplein. Een maquette toont de plannen voor de toekomst van dit plein.

Bij de expositie is een evenementenprogramma in en over het Oude Noorden ontwikkeld.

tentoonstelling : Het Oude Noorden... gewoon ´n gouwe wijk

lokatie : Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31
Rotterdam-centrum

periode : van 16 oktober 1999 t/m 2 januari 2000.

openingstijden : di t/m vrij 10.00-17.00 uur; za-, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur, Nieuwjaarsdag en eerste Kerstdag gesloten

bereikbaarheid : metro: halte Beurs/Churchillplein; tram: lijn1,3,6,13,17 en 20; bus: lijn 32 en 49

Deel: ' Expositie over stadswijk Het Oude Noorden Rotterdam '
Lees ook