Gemeente Hilversum


Expositie ‘over mooi en geheimzinnig’ in raadhuis

De Russische kunstenaar Rustem (zoals hij zich alleen met de voornaam laat noemen) heeft er een speciaal oog voor ontwikkeld: hij ziet in de alledaagse dingen iets moois en geheimzinnigs. De heide rond Hilversum, bomen, stenen en takken, ze zijn voor ons zo gewoon geworden dat we er niets bijzonders meer in zien. Vergeten zijn we dat deze, met mysterie omgeven uitingsvormen van de natuur onmisbaar voor de mensheid zijn. Op zijn expositie in het raadhuis laat hij ons deelgenoot worden van zijn wereld vol schoonheid en geheimzinnigheid.

Rustem werd geboren in Oefa, hoofdstad van de autonome republiek Basjkirie in de Zuid-Oeral (Rusland). Sinds 1994 woont en werkt hij in Hilversum. Op zijn zesde begon hij met schilderen en volgde hij lessen. Op z’n achttiende behaalde hij het docentendiploma tekenen en schilderen. Daarna volgde hij ook nog eens opleiding aan de Rijksacademie in Moskou.

Toen het IJzeren Gordijn openging, nam Rustem een ticket West-Europa om daar musea te bezoeken. Hij bestudeerde de schilderstechnieken van de oude meesters en die van surrealisten.

Tijdens zijn eerste bezoek aan Nederland heeft hij de tentoonstelling van de "Magische realisten" bezocht. De tentoonstelling maakte zo’n diepe indruk op hem, dat hij besloot de tradities van de oude meesters te volgen en deze verder te ontwikkelen. Hij doet dat door gebruik te maken van nieuwe technieken en eigentijdse onderwerpen. Zijn werk en die van de ‘Magisch realisten’ blijken veel overeenkomsten te hebben, getuige ook zijn succesvolle tentoonstellingen in de stijl van deze kunststroming. Bevlogen als hij is, rust hij niet op z’n lauweren. Hij blijft naar andere uitingsvormen zoeken, ongeacht stijlen en taboes. Landschappen, stillevens, portretten, zeegezichten, thematische schilderijen. Rustem is in al deze stijlen thuis.

De expositie in het raadhuis is nog te zien tot en met vrijdag 29 januari.

Stillevens van hem kunt u vanaf 24 januari 1999 bewonderen bij de galerie Smelik&Stokking op Noordeinde 101 & 105 in Den Haag.

Deel: ' Expositie Russische kunstenaar 'Over mooi en geheimzinnig' '
Lees ook