mei 1999

PERSBERICHT

MAX BECKMANN (1884-1950)
Tekeningen uit de nalatenschap van Mathilde Q. Beckmann

Duur expositie:
12 juni t/m 22 augustus 1999

Open:
di-za 10-17 uur, zon- & feestdagen 12-17 uur

Toegang:
10,-; CJP 5,-; 5-18 jr 2,50; groepen 7,50; MJK/Haarlem Pas gratis

Adres:
Spaarne 16, Haarlem, ( 023-531 90 10)

email:
teyler@euronet.nl

internetadres:
www.teylersmuseum.nl

In Teylers Museum zijn deze zomer tekeningen te zien van Max Beckmann (1884-1950), een van de belangrijkste Duitse kunstenaars van de 20ste eeuw. De 120 bladen zijn afkomstig uit de nalatenschap van Beckmanns weduwe. Het getoonde werk beslaat Beckmanns gehele artistieke loopbaan, van 1905 tot aan zijn dood in 1950. De tentoonstelling wordt begeleid door een uitvoerige en volledig geïllustreerde duitstalige catalogus.

De collectie tekeningen uit de nalatenschap van Beckmanns tweede echtgenote Mathilde `Quappi' Beckmann is pas sinds kort ontsloten en was voorheen buiten de kleine kring van vrienden en familieleden van de kunstenaar nagenoeg onbekend. De werken zijn onlangs als langdurig bruikleen ondergebracht in het Museum der Bildenden Künste Leipzig. Daar had men vorig jaar de primeur een selectie aan het publiek te tonen. Teyler heeft nu als tweede museum een ruime keuze mogen maken uit deze uitzonderlijke collectie.

Max Beckmann was schilder, graficus en tekenaar. Hij was bezield door alle facetten van het menselijk leven, dat hij zag als een groot spektakel dat soms harmonieus, maar meestal toch vals klonk. Genadeloos en eerlijk wilde hij het `Théatre du Monde' vastleggen. Zijn traumatiserende ervaringen aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog waren bepalend voor zijn visie op het leven en werkten als katalysator voor de ontwikkeling van zijn artistieke stijl.
Tekenen is steeds van grote betekenis geweest voor Beckmann, zowel als zelfstandig medium alsook om zijn gedachten te bepalen. Hij probeerde zijn indrukken steeds raker en geconcentreerder vast te leggen, zonder onnodig bijwerk en opsmuk. Aan de hand van de in totaal 360 tekeningen uit de nalatenschap is zijn artistieke ontwikkeling daardoor op de voet te volgen.

Naast de Eerste Wereldoorlog komen in de tentoonstelling ruimschoots allerlei andere onderwerpen aan bod, zoals muzikanten, varieté-artiesten, café-interieurs, portretten en landschappen. Onder de in Haarlem getoonde bladen bevinden er zich verscheidene die tot stand kwamen tijdens Beckmanns langdurige ballingschap in Amsterdam (1937-'47).

Voor meer informatie, persfoto's of -dia's kunt u contact opnemen met de Afdeling Presentatie, 023-531 90 10

Deel: ' Expositie Tekeningen uit nalatenschap Mathilde Q. Beckmann '
Lees ook