Expositie Vaaggrond hedendaagse kunst. Midwinter In Veldhoven (Oerle)


Van 25 december tot en met 3 januari

Veldhoven, 20151216 -- Vaaggrond is een kunstlaboratorium gelegen in het buitengebied van Veldhoven. Daar exposeert van 25 december tot en met 3 januari een groep van twaalf hedendaagse kunstenaars.

Vaaggrond is een bezinningsplaats waar kunst tot leven komt. Hét museum zonder muren, Dit alles speelt zich af in een idyllische en midwinterse bostuin. Een plek waar je de verf en het nét nog bewerkte hout kunt ruiken. Vaaggrond is niet gericht op het presenteren van mooi werk. Integendeel. Kunstenaars stellen zichzelf vragen over de werkelijkheid. Alle kunstenaars proberen hun antwoorden in hedendaagse beeldtaal zichtbaar te maken. Het geëxposeerde werk is eerder rauw, experimenteel en vernieuwend. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar ondanks al dit streven: de mysterie van het leven blijft.

Ingrijpende gebeurtenissen van het afgelopen jaar drukken onbetwist een stempel op het getoonde werk. Zo bouwde Trienke Nieweg een sculptuur van 21 boomstammen. Overblijfselen van bosonderhoud op het perceel. Voor ieder mens zijn in totaal 21 bomen noodzakelijk om gezond te kunnen leven. En die verhouding raakt zoek. Daar verwijst Trienke naar. Els Börger plaatste op de grens tussen bouw- en ecologische grens een ‘muur’. Zij deed dit op een Brabantse bijna prehistorische wijze. De muur is opgebouwd met op het perceel voorhanden zijnde materiaal. Een verwijzing naar vroeger. Maar haar werk lijkt ook een subtiele verwijzing naar onze tijd, met een scherpe begrenzing tussen vrede en oorlog. Een wereld van muren en prikkeldraad. Iris van Wijk grijpt op figuurlijke wijze in. Zij zet haar tent op Vaaggrond neer. Op eigen kracht tracht zij daar midwinter te overleven. Zij zegt: ‘Mijn manier van kijken naar een plek, verandert als ik er heb geslapen.’ Die verandering wil zij ondergaan. Iris gaat daar verslag van maken. Als zij aanwezig is, is zij bereid om met bezoekers over haar ervaringen te praten. Deze happening lijkt aan te sluiten op een actueel maatschappelijk thema. Er zijn immers heel veel mensen die ergens een veilig plekje zoeken.

Als u Vaaggrond binnentreedt, raakt u betrokken bij zoektochten van professionele kunstenaars. Niets hoeft u tegen te houden om met een van hen het gesprek aan te knopen. Vaaggrond is een verbeeldende bostuin vol verhalen over hedendaagse kunst en de lokale cultuur. Drie keer per dag zijn er gratis rondleidingen. Verzorgd door een gids, die deze verhalen luisterrijk kan vertellen.

De midwinter expositie is te bezichtigen van 25 december tot en met 3 januari 2016 aan de Kleine Vliet 1d, Veldhoven (Oerle). Vaaggrond is open van 11.00 tot 17.00 uur.

Toegang: € 3,50 per persoon.

Gratis
Dagelijks rondleiding om 11.30, 13.00 en 15.00 uur,
Kinderen tot en met 10 jaar, WiFi.Noot voor redacties:

Deel: ' Expositie Vaaggrond hedendaagse kunst. Midwinter In Veldhoven '
Lees ook