'Extra ijzer in ontbijtgranen is niet schadelijk, maar ook niet nuttig'


IJSSELSTEIN, 20091201 -- Prof.dr. Wim van Dokkum heeft sterke twijfels over het nut van ijzertoevoeging aan bijvoorbeeld ontbijtgranen. Onlangs was er veel ophef over toegevoegd ijzer in cornflakes, naar aanleiding van twee uitzendingen van de Keuringsdienst van Waarde. In het decembernummer van Nieuws voor ditisten stelt hij veel meer heil te zien in het stimuleren van de opname van ijzer. En dat kan al met kleine aanpassingen in de voeding.

Er zijn groepen die moeite hebben om voldoende ijzer binnen te krijgen, zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Dat stelt prof.dr. Wim van Dokkum, expert op het gebied van de biologische beschikbaarheid van mineralen en spoorelementen en adviseur van TNO Kwaliteit van Leven.

Bruin brood
Bij een krappe ijzerinname kan een kleine switch in de voeding al heel wat verbeteren. Ditisten kunnen hierin goed adviseren. Van Dokkum: `Door vaker producten met haemijzer te adviseren, vlees dus, en zorgen dat er vitamine C bij elke maaltijd aanwezig is. Daarna richt je je pijlen op de stoffen die de opname van ijzer remmen.' Een van de belangrijkste is fytaat uit volkoren brood. Van Dokkum: `Ik adviseer mensen vaak om bruin brood te eten, omdat daar de helft minder fytaat in zit, iets minder ijzer en toch nog een behoorlijke hoeveelheid vezel.' Andere remmers zijn polyfenolen uit koffie, thee en wijn en calcium uit zuivel.

Supplement
Als dit onvoldoende effect heeft, is volgens Van Dokkum een laag gedoseerd multivitaminesupplement op zijn plaats. `De hooggedoseerde supplementen die zich richten op n enkele voedingsstof, zoals zinktabletten, kopertabletten en staalpillen zijn potentieel gevaarlijk. Overdosering en verstoring van de mineralenbalans ligt op de loer', aldus Van Dokkum.


Deel: ' 'Extra ijzer in ontbijtgranen niet schadelijk, maar ook niet nuttig' '
Lees ook