Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

Extra locomotieven voor NS
13 september 2001
NS breidt de vloot elektrische locomotieven uit met 10 stuks, omdat het materieelpark binnenkort wordt versterkt met 150 Intercityrijtuigen. NS heeft al ruim 100 locs van hetzelfde type. Ze worden overgenomen van goederenvervoerder Railion Benelux. Directievoorzitter Nol Döbken van NS Reizigers: De komst van deze locomotieven en rijtuigen stelt ons in staat te werken aan de terechte roep van onze klanten om meer zitplaatsen.

NS heeft begin dit jaar 150 rijtuigen gekocht van de Deutsche Bahn. Deze worden momenteel bij een bedrijf in Duitsland grondig gereviseerd en aangepast aan de Nederlandse eisen. Binnenkort zal het eerste exemplaar worden afgeleverd. In het begin van 2002 zullen er voldoende aanwezig zijn om in toenemende aantallen in te zetten in de Intercitydienst.
Uitbreiding

Door de komst van deze rijtuigen is op korte termijn uitbreiding van het aantal locomotieven noodzakelijk. Goederenvervoerder Railion Benelux schakelt in toenemende mate over op locomotieven die zowel op het Duitse als het Nederlandse net kunnen rijden. Hierdoor kwamen tien elektrische locomotieven van de serie 1600 beschikbaar.

De locs van de serie 1600 zijn in 1981/83 gebouwd voor NS. Ze zijn afgeleid van een Frans ontwerp, hebben een vermogen van 4540 kW en een maximumsnelheid van 160 km/h. Ze zijn daarmee uitstekend geschikt voor het Intercityverkeer.
NS beschikt al over 106 soortgelijke locomotieven, genummerd in de series 1700 en 1800. De overgenomen locs zullen worden toegevoegd aan de serie 1800.

Deel: ' Extra locomotieven voor NS '
Lees ook