Gemeente Amsterdam


www.amsterdam.nl
Persbericht
Datum 19 november 2012
Kenmerk 190
Extra veligheidsmaatregelen rond Ajax- Borussia
Dortmund
De gemeenten Amsterdam en OuderAmstel nemen extra veiligheidsmaatregelen rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Borussia Dortmund op woensdag 21 november in de Amsterdam ArenA. Burgemeester Van der Laan heeft vóór, tijdens en na de wedstrijd een veiligheidsrisicogebied afgekondigd. Dit geldt voor de binnenstad, de route naar de ArenA en het gebied rondom het stadion. De politie kan iedereen in dit gebied controleren op wapens.
De gemeente biedt samen met Ajax en de ArenA de supporters van Borussia Dortmund een eigen 'Fanplatz' naast de Arena. Op deze locatie, die speciaal is ingericht met entertainment, kunnen supporters van Borussia voor de wedstrijd samen komen. Zo wordt ook de binnenstad ontlast.
Uit informatie van de Duitse autoriteiten blijkt dat er ruim 2.500 kaarten zijn afgenomen door Borussia Dortmund supporters. Naar verwachting zal ook een grote groep zonder kaart voor de wedstrijd naar Amsterdam komen. De inschatting is dat het gaat om 1000 tot 2000 mensen. Hieronder bevindt zich waarschijnlijk een groep van circa 150 harde kern supporters. Het instellen van een veiligheidsrisicogebied moet voorkomen dat supporters van beide clubs op locaties verzamelen om de confrontatie met elkaar aan te gaan. Fanplatz
Steeds vaker worden fanzones ingericht, vooral bij internationale voetbalwedstrijden. Fanzones dragen bij aan een positieve wedstrijdbeleving door de fans. De Fanplatz voor de wedstrijd tegen Borussia Dortmund is een pilot en door Ajax, ArenA en gemeente Amsterdam gezamenlijk georganiseerd. Onderzocht wordt of de Fanplatz de Amsterdamse binnenstad zal kunnen ontlasten.
Veiligheidsrisicogebied
Rondom de wedstrijd Ajax - Borussia Dortmund bestaat een verhoogde kans op confrontaties tussen supportersgroepen. Tijdens de eerdere uitwedstrijd op 18 september hebben leden van de harde kern van Ajax en Borussia Dortmund geprobeerd elkaar te treffen. Dat kon voorkomen worden door de inzet van 1.100 Duitse politieagenten. Verder zijn voorafgaand en tijdens de oefenwedstrijd Nederland-Duitsland op 14 november tussen de Duitse supporters en Ajax-supporters vechtpartijen geweest in verschillende horecagelegenheden.
Van woensdag 21 november 2012, van 12.00 uur tot 24.00 uur, is er een veiligheidsrisicogebied aangewezen. In dit gebied, rondom de ArenA en de toegangsweg vanuit het Centrum naar de ArenA, worden wapencontroles uitgevoerd. Het aangewezen gebied is:
a
Amstel - Nieuwe Herengracht - Hortusplantsoen - Plantage Muidergracht - Roetersstraat - Sarphatistraat - Spinozastraat - Muntendamstraat - Boerhaaveplein - Camperstraat - Gemeente Amsterdam
Bestuursdienst
2
19 november 2012
Kenmerk 067
Pagina 2 van 2
Iepenweg - Iepenplein - Iepenweg - Vrolikstraat - Olmenweg - Platenenweg - Wibautstraat - Prins Bernardplein - Julianaplein - Overzichtweg - Weespertrekvaart - HJE Wenckebachweg - gemeentegrens volgend in westelijke richting tot Joan Muyskenweg - Joan Muyskenweg - weer naar de Amstel b
Dolingadreef - Bijlmerdreef - Flierbosdreef - Karspeldreef - Holterbergweg tot aan gemeentegrens - de loper - de passage - pad langs supportershome - station Strandvliet - Boris Pasternakstraat - Andersensingel - Alexander Dumaslaan - weer naar de Dolingadreef
c
De spoorbaan en directe omgeving tussen centraal station en station Amsterdam Amstel, inclusief het Muiderpoortstation
Gemeente Ouder-Amstel
Ook de Gemeente Ouder-Amstel is aangewezen als veiligheidsrisicogebied, met inbegrip van de hierna genoemde wegen en de in dat gebied en aan die wegen gelegen voor het publiek openstaande gebouwen en bijbehorende erven, begrensd door de A2, Burgermeester Stramanweg, Holterbergweg via de gemeentegrens tot aan de spoorbaan Amsterdam - Utrecht, volgend tot gemeentegrens Diemen, tot aan de A10, de A10 tot aan de A2 en de A2 tot aan de Burgemeester Stramanweg.

Deel: ' Extra veligheidsmaatregelen rond Ajax- Borussia Dortmund '


Lees ook