Ingezonden persbericht

Fabel over tijdgeest van Ruben van Gogh

Speciaal geschreven voor Gedichtendag

UTRECHT, 20030127 -- Ter gelegenheid van Gedichtendag die dit jaar gehouden wordt op donderdag 30 januari a.s. heeft Ruben van Gogh in opdracht van NS het gedicht 'Echo van Hamelen- of: een olijke fabel' geschreven. Dit fabelgedicht waarin lemmingen en een papegaai een belangrijke rol spelen, is geïnspireerd op de huidige tijdsgeest. Het gedicht wordt op Gedichtendag via de loketten en in de trein uitgereikt aan treinreizigers.

Ruben van Gogh heeft drie eigen dichtbundels geschreven en gedichten van Jacques Prevert vertaald. Naast dichter is hij ook presentator.

Dit gedicht is een van de activiteiten die NS ontwikkeld heeft in het kader van Gedichtendag 2003. Op 30 januari leest daarnaast een aantal bekende Nederlandse dichters, waaronder Gerrit Komrij en Ruben van Gogh, in een Intercitytrein van Rotterdam naar Groningen voor uit eigen werk.

Deze activiteiten tijdens Gedichtendag passen binnen de NS-campagne Tijd voor lezen. In deze campagne staat de combinatie lezen en reizen per trein centraal. De trein biedt immers in tegenstelling tot de auto de mogelijkheid om tijdens het reizen te lezen. De Nederlandse Spoorwegen zijn een van de sponsors van Gedichtendag.

Gedichtendag is een initiatief van Stichting Poetry International in samenwerking met VZW Behoud de Begeerte in België. Tijdens deze dag besteden bibliotheken boekhandels, uitgevers en literaire organisaties extra aandacht aan het maken, lezen en genieten van poëzie. Het thema van Gedichtendag is dit jaar fabels en andere diergedichten. Meer informatie over de activiteiten van NS, Gedichtendag en de Poëzieclub is te vinden op www.tijdvoorlezen.nl, www.gedichtendag.nl en www.poezieclub.nl.

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met NS Persvoorlichting, 030 - 235 70 70. Mocht u het gedicht van Ruben van Gogh willen ontvangen kunt u zich melden bij Mayke van Keep of Diane van Hesteren, tel. 0297 564749.

Deel: ' Fabel over tijdgeest van Ruben van Gogh '
Lees ook