Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium GeneraleDaadkracht der dingen

Over techniek, filosofie en vormgeving

Dagelijks worden we overspoeld met nieuwe technische vindingen die veel invloed hebben op ons dagelijks leven. Onze manier van communiceren wordt sterk bepaald door computer en mobieltje; ons eetpatroon door magnetrons, koelkasten en fornuizen.

Peter Paul Verbeek heeft zich in zijn proefschrift 'De daadkracht der dingen' bezig gehouden met de vraag welke rol dingen in ons leven spelen en welke invloed ze hebben op de relatie met onze omgeving. Volgens Verbeek geven dingen mede vorm aan onze ervaringen en interpretaties van de wereld om ons heen. Zonder microsoop waren de micro-organismen nooit ontdekt en zonder telescoop hadden we veel minder geweten van het heelal. Nieuwe dingen leiden tot nieuwe ervaringen en levensstijlen. Dr P.P Verbeek, universitair docent filosofie bij de Universiteit Twente, pleit ervoor in het design van technische artefacten rekening te houden met deze factoren. Kees Dorst , onderzoeker van de faculteit Technology Management, geeft een reactie op het betoog van Verbeek en gaat met hem in discussie.

Faculteitslezing
Elk trimester organiseert Studium Generale een lezing in samenwerking met een faculteit van de TU/e. Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met de nieuwe faculteit Industrial Design.Faculteitslezing Industrial Design
De daadkracht der dingen
woensdag 3 oktober 11.45- 13.00 uur
Blauwe Zaal Auditorium


Deel: ' Faculteitslezing Industrial Design TU Eindhoven '
Lees ook