Familiebedrijf Rijnierse uit Overveen viert 225-jarig jubileum


OVERVEEN, 20171219 -- Op 9 januari viert Bouw- en Schildersbedrijf P. Rijnierse & Zn uit Overveen haar 225-jarig jubileum. Sinds de oprichting in 1793 heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een toonaangevend bedrijf in de bouw wat resulteerde tot het predicaat hofleverancier in 1993.

In januari 1793 nam een zeker Simon Reinierse, inwoner van Haarlem het woonhuis met winkel over van de timmerbaas Willebrodus van Horstok, wonende te Tetterode (Overveen). Hij verzocht daarbij aan de Edele Groot Ambachtsheren zich als timmerbaas te mogen vestigen in plaats van de gemelde Horstok. Hierop werd welwillend beschikt.

Aanvankelijk werden er steeds kleinere werken verricht, in hoofdzaak onderhoudswerk aan de buitenplaatsen. Ook werden er doodskisten gemaakt, hetgeen nog blijkt uit de oude boekjes in ons archief (sinds 1775), waarin de naam van de overledene, datum en de kosten van de kist werden genoteerd. Later begon de zoon van Simon, Pieter Rijnierse (nu met ij) grotere werken aan te nemen. Er werden een aantal een- voudige woonhuizen en bollenschuren gebouwd.

[Familiebedrijf Rijnierse uit Overveen viert 225-jarig jubileum] Begin 1800 werd ook een schildersbedrijfje overgenomen dat gevestigd was in een van de bijgebouwtjes van het timmerbedrijf. Het bedrijf ontwikkelde zich inmiddels steeds meer. Dit werd onder meer veroorzaakt doordat Bloemendaal, Overveen en Aerdenhout forenzen dorpen werden van families uit Amsterdam en de Zaanstreek, grotere opdrachten volgden zodoende. Mooie villa’s en statige buitenhuizen werden gebouwd. Nog vele prachtige bouwtekeningen en ontwerpen van onder andere Huize Duinlust, het latere Marine Hospitaal zijn opgeslagen in ons goed bewaarde archief.

Pieter Rijnierse overleed in 1860, zijn zoon Simon I zette het bedrijf voort, daarna weer diens zoon Simon II, deze overleed kinderloos in 1937. Hiermee kwam een einde aan de dynastie Rijnierse. Een neef van de echtgenote van Simon II, Gerrit Eldering, die sinds 1921 in het bedrijf werkzaam was, nam de zaak over en zette het bedrijf voort. In september 1972 deed Gerrit Eldering op zijn beurt de zaak weer over aan zijn jongste zoon Ton Eldering, deze traditie vindt voortgang, zijn zoon Charles Eldering is sinds 1988 in het bedrijf werkzaam. Bij ons 200 jarig jubileum (1993) ontvingen wij het predicaat Hofleverancier. In 2000 nam Charles bedrijf over. Het succes waarmee het bedrijf alle stormen heeft overwonnen danken wij aan het feit dat wij adequaat reageren en ons flexibel opstellen naar onze opdrachtgevers. We verwachten dit nog decennia lang te kunnen doen.

Over Rijnierse
Rijnierse is een familie bedrijf met vaste klanten zowel in als buiten de regio, voor particulieren en bedrijven.  De officiële oprichtingspapieren zijn van 1793, maar door ons goed bewaarde archief gaan de eerste stukken terug tot 1775 waar men is begonnen met het maken van doodskisten. In de loop der jaren is er veel veranderd in de bouw, maar door onze vaste ploeg met timmerlieden en schilders en onze eigen machinale houtbewerking kunnen wij ons onderscheiden met jarenlange ervaring en kwaliteit.


Deel: ' Familiebedrijf Rijnierse uit Overveen viert 225-jarig jubileum '
Lees ook