Gemeente Nieuwegein

Gemeente neemt kademuur Herenstraat feestelijk in gebruik
De gemeente Nieuwegein geeft de opgeknapte kademuur langs de Herenstraat op zondag 26 augustus op feestelijke wijze terug aan Jutphaas, en nodigt heel Nieuwegein uit om daarbij aanwezig te zijn. Om 15.30 uur spreekt wethouder stadsbeheer, mevrouw R. van der Nat, een welkomstwoord, waarna de ingebruikname via een officiële handeling zal plaatsvinden. Direct daarna, om ongeveer 15.40 uur, zullen gemeenteraadsleden en bewoners/ondernemers uit Jutphaas met elkaar om de eer strijden in een roeiwedstrijd. Aansluitend zijn er tussen 16.00 uur en 18.00 uur vele verschillende activiteiten op de kade en op het water. Er is een keur aan bootjes, waar iedereen gebruik van kan maken om een kort tochtje op het Merwedekanaal te maken. Zeemanskoor de Brulboei verzorgt een optreden, kinderen kunnen (kosteloos) hun gezicht laten schilderen, een ritje in een draaimolen maken, of onder begeleiding een stukje paardrijden. Ook is er straattheater. Bovendien geeft de Antilliaanse band ´Brotherhood´ een spetterend optreden. Dit alles vindt plaats terwijl in het kader van de 27e wielerronde van Nieuwegein om 15.15 uur de junioren hun wedstrijd fietsen en om 17.00 uur de groep van 14- en 15-jarigen. Er is dus genoeg te beleven!

Voorgeschiedenis
Aanleiding tot het opknappen van de kademuur langs de Herenstraat, was dat de gemeente constateerde dat de kademuur in slechte staat verkeerde. Er was zelfs een kleine kans op verzakking. Dat was reden voor de gemeente om mei vorig jaar de kademuur deels af te zetten en direct een opknapbeurt voor te bereiden. Tijdens de voorbereiding ontstond bij de gemeente het idee om de kademuur te veranderen in een grote trap of tribune, die van de weg afdaalt naar een nieuw aan te leggen vlonder bij het water. Daardoor krijgt de Herenstraat - meer dan voorheen - een directe verbinding met het water van het Merwedekanaal. Dit idee bleek tijdens een informatiebijeenkomst op bijval van de bewoners te mogen rekenen. Uitvoering van het plan kostte 1,9 miljoen gulden (860.000 euro).
Na de realisering van de Rijnhuizerbrug in 1999, is dit volgens de gemeente opnieuw een flinke stap vooruit voor de oude kern Jutphaas.

Beperking autoverkeer op de Herenstraat op 26 augustus Op 26 augustus tussen 10.00 uur en 18.30 uur is de Herenstraat ter hoogte van de nieuwe kademuur afgesloten voor verkeer. Het is dan ook verboden om auto´s te parkeren in dat deel van de Herenstraat.

Beperkingen vaarverkeer op 26 augustus
In verband met de feestelijkheden mogen boten op 26 augustus tussen 10.00 en 18.30 uur niet afmeren aan de vlonder langs de nieuwe kademuur.
Ook is het doorgaand vaarverkeer op het Merwedekanaal tussen 12.00 uur en 18.00 uur gestremd. De pleziervaart en andere schepen kunnen het afgesloten gedeelte van het Merwedekanaal omzeilen via het Lekkanaal en de Lek (en als IJsselstein de bestemming is: via het zuidelijk deel van het Merwedekanaal, de Doorslag en de Hollandse IJssel). De openingstijden van de Blauwebrug en de Rijnhuizerbrug zijn op 26 augustus verlengd van 18.30 uur tot 19.00 uur. Dat betekent dat de vaartuigen na 18.00 uur nog een uur de tijd hebben om de bruggen te passeren.Invoerdatum 23-8-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein

Deel: ' Feestelijke opening kademuur Herenstraat Nieuwegein '
Lees ook