Provincie Antwerpen


Dinsdag 27 augustus 2013

Feestelijke uitreiking provinciale prijzen Letterkunde en Geschiedenis in Bernarduscentrum

Afgelopen zondag was het niet enkel Cultuurmarkt, maar vond ook de feestelijke uitreiking van de provinciale prijzen Letterkunde en Geschiedenis in het historische Bernarduscentrum plaats. Zondag 25 augustus om 11.30 uur waren de statige zitbanken van de raadzaal in het Bernarduscentrum helemaal volzet voor de feestelijke uitreiking van diverse provinciale prijzen. In een aangenaam kader werden het publiek en de laureaten welkom geheten door gedeputeerde voor cultuur Luk Lemmens. "De laureaten tonen dat de provincie Antwerpen een vruchtbare voedingsbodem is voor tal van diverse talenten en kunstzinnige genres. Met deze prijzen willen we als provinciebestuur kunstenaars en onderzoekers belonen en aanmoedigen", aldus Luk Lemmens.

Feestelijke uitreiking van de provinciale cultuurprijzen Laureaat Jan Caeyers, eminent dirigent en Beethovenbiograaf, ontving de prijs voor het essay "Beethoven, een biografie" - een boek dat inmiddels in meerdere talen vertaald werd en ettelijke malen gelauwerd werd voor zijn inhoud en originaliteit.

Ook een andere biograaf werd bekroond. Dichter en taalspecialist Peter Theunynck schreef een unieke biografie over het leven, de persoonlijkheid en het werk van Karel Van de Woestyne.

Een ingetogen moment in de viering vormde het gesprek met de 78-jarige Mark Insingel, die bekroond werd voor zijn dichtbundel "Lang Leven". Deze poëet meent zelf dat hij in dit lange leven "pas halverwege is". Zijn uitgepuurde dichtwerk beroerde de hele zaal.

Naast de letterkundige prijzen werd een historische studie van Bert Timmermans bekroond. In "Patronen van kunstpatronage in het 17de eeuwse Antwerpen" weet historicus én hedendaags grafisch kunstenaar Timmermans verleden en toekomst van de kunstsector met elkaar te combineren.

Elk van de genoemde werken is zeker een aanrader voor uw boekenkast!

Van links naar rechts : gedeputeerden Bruno Peeters en Ludwig Caluwé; de laureaten: Bert Timmermans, Peter Theunynck, Mark Insingel, Jan Caeyers en gedeputeerde voor cultuur Luk Lemmens.

Deel: ' Feestelijke uitreiking provinciale prijzen Letterkunde en Geschiedenis '
Lees ook