Hoefnet

FEI World Breeding Championships for young horses 1999

Opnieuw zullen - ditmaal in het weekend van 23 tot en met 26 september de FEI World Breeding Championships for Young Horses plaatsvinden op het Domein Zangersheide in Lanaken. De belangrijkste fokkerijlanden organiseren voor jonge paarden (t/m 7 jaar) nationale competities met een afsluitende finale, meestal op een vaste locatie: Ermelo (Ned), Gesves (Bel), Fontainebleau (Fra), Warendorf (Ger) en Cavan (Irl). De World Breeding Championships zijn het 'non plus ultra' voor jonge springpaarden en een ideale manier om de kwaliteit van de fokkerij in de diverse landen te vergelijken.

De Wereldkampioenschappen voor 5-, 6- en 7-jarige paarden vinden plaats volgens het officiële wedstrijdreglement van de internationale paardensportfederatie FEI en de inschrijving van paarden en ruiters gebeurt uitsluitend via de nationale federaties. Per leeftijdcategorie starten de combinaties op donderdag 23 september in de eerste kwalificatieproef en op vrijdag in de tweede. Voor de 25 hoogst geplaatste combinaties is er op zondag de finale. Linda Allen is verantwoordelijk voor de parcoursen, die steeds paardvriendelijk zijn
- een voorwaarde van Zangerheide.

Het totale prijzengeld voor de FEI World Breeding Championships bedraagt 125.000 Euro plus 30.000 Euro aan fokkerspremie. De fokker speelt een cruciale rol in de springsport, want zonder de nooit aflatende inspanning, de investeringen en het vaak grenzeloze geduld van de vele fokkers zouden de springruiters niet jaarlijks over nieuwe, veelbelovende springpaarden kunnen beschikken. Daarom krijgen de fokkers van de drie wereldkampioenen een superpremie van 10.000 Euro. Daaraan is bovendien een soort Œtriple crown&Mac226; verbonden - het bedrag wordt per paard verdubbeld als een fokker twee jaar achter elkaar een fokproduct kampioen ziet worden. De enige voorwaarde is dat de fokker zelf aanwezig is om de waardecheque persoonlijk in ontvangst te nemen.

Sires of the World

Behalve de wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden staan ook de hengstenkeuring van Studbook Zangersheide, de Eliteveiling van Z-fokproducten (veulens en driejarigen) en de rubriek 'Sires of the World' voor goedgekeurde dekhengsten op het programma.

Concept tijdschema World Breeding Championships for Young Horses 1999

Donderdag 23 september 1999

Terrein A

08.00 - 12.30 uur 6 jarigen 1e kwalificatie

13.00 - 18.00 uur 7-jarigen 1e kwalificatie

Terrein B

10.00 - 14.30 uur 5-jarigen 1e kwalificatie

Deel: ' FEI World Breeding Championships for young horses 1999 '
Lees ook