Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 2 JUNI 2010

De stad is af! - Festival De Wereld van Witte de With maakt de perfecte stad zichtbaar

Een weekend lang de straat als laboratorium voor jonge Europese kunstenaars

Het driedaagse kunstenfestival Wereld van Witte de With gaat na tien jaar een nieuwe koers varen. Vanaf dit jaar claimt het festival de straat als publiek laboratorium voor kunst van jonge Europese makers. Tegen de stroom van de hedendaagse maatschappij in waar bijna alles gereguleerd is, ontstaat tijdens het festival een licht anarchistisch gevoel. De straat is een weekend lang het podium van jonge beeldend kunstenaars, (mode-)ontwerpers, architecten en performers. De Wereld van Witte de With vindt dit jaar plaats van vrijdag 10 tot en met zondag 12 september. De locatie is de Rotterdamse kunst-as; het gebied rondom de Witte de Witstraat en het Museumpark.

De Wereld van Witte de With voegt met de nieuwe koers drie nieuwe programmaonderdelen toe: Rotterdam Focus (aanstormend Rotterdams talent), Artist-in-Focus (baanbrekende jonge Europese makers) en het Professional Programme (debatten en ontmoetingen voor professionals uit de kunstwereld).

De unieke locatie van het festival leent zich bij uitstek voor deze 'coup' van de stad. Op maar weinig andere plaatsen ter wereld staan landelijk gerenommeerde kunstinstellingen zo dicht bij elkaar als op de Rotterdamse Witte de Withstraat. Samen met de aanwezige galerieën, expositieruimten en kunstenaars, werken zij tijdens het festival aan de complete overname van de openbare ruimte.

'Cities have the capability of providing something for everybody, only because, and only when, they are created by everybody.' Dit citaat van Jane Jacobs (stadsactivist en publicist, 1916-2006) vat de nieuwe visie van De Wereld van Witte de With samen. Steden worden grotendeels gepland door stedenbouwkundigen en beleidsmakers, maar hebben ook een organische, spontane en onordelijke laag. De Wereld van Witte de With daagt Europese makers uit om de straat als laboratorium te gebruiken en op een schaal van 1:1 de stad van (tijdelijke en permanente) kunst te voorzien. Drie dagen lang is het motto: de stad is af!

Voor deze nieuwe koers is het festival een samenwerking aangegaan met Ruud Reutelingsperger, kunstenaar en medeoprichter van de Rotterdamse kunstenaarsgroep Observatorium. Met een proloog in 2010 rolt De Wereld van Witte De With de nieuwe koers de komende jaren verder uit.

Deel: ' Festival De Wereld van Witte de With maakt de perfecte stad zichtbaar '






Lees ook