FESTIVAL DIAS LATINOS

Festival Dias Latinos

In het weekend van 18 en 19 augustus 2001 staat de Amersfoortse binnenstad voor de bijzondere taak zo'n 100.000 bezoekers te ontvangen. Het is alweer de vijfde maal dat het Latijns Amerikaans-Caribisch Festival 'Dias Latinos' plaats zal vinden. Zaterdag en zondag vinden er zo'n 30 optredens plaats, muziek en dans, van eigentijdse pop tot folklore. Al deze optredens zijn gratis te aanschouwen en meer nog, u wordt verzocht mee te dansen, er zijn speciale danspodia waar dansworkshops worden gegeven.

Het experiment
Een van de opvallende elementen van het festival is het jaarlijkse carillonconcert van stadsbeiaardier Jacques Maassen. Amersfoort is beiaardstad en de Nederlandse beiaardschool is hier gevestigd. Het zal een samenspel worden met het Mariachiorkest Tierra Caliente van Ramon Balderas.

Het programma
Zaterdagmiddag zijn in de winkelstraten muziek en dansgroepen te bewonderen. Op de diverse pleinen staan podia opgesteld waar de optredens plaats zullen vinden. Op de pleinen zijn ook de nodige stands aanwezig waar exotische snacks en andere waren te koop zijn. Zaterdag zal op het grootste plein, de Hof, de vermaarde 20 personen tellende Cu Bop City Big Band optreden. Het startschot op het Onze Lieve Vrouwenplein ,12 uur v.m.,geeft de Colombiaanse formatie Marejada uit Cali, Columbia. Zij brengen ritmes uit de Pacifische kust begeleid door de dansgroep van Tania Cabrera y Masinga in de vorm van een workshop. Uit Argentinië komt Orlande Mino y las guitarras, de Argentijnse tango gezongen en gespeeld.
Chili wordt vertegenwoordigd door de Chileense zangeres Jacqueline Castro Rivela met haar trio. De Dominicaanse republiek levert het merengue orquesta Huracan onder leiding van Roberto Cuello Ramirez. Mexico Lindo zorgt op zondag voor Mariachi muziek voor de dansgroepen. Cuba is uiteraard ook ruim vertegenwoordigd door onder andere Jorge Martinez y Lagrima Negra.De fopmatie Clave del son is afkomstig uit Santiago de Cuba, de gemiddelde leeftijd van de muzikanten is 45 jaar.
De cha cha cha, bolero, sons, guaragnas wachten een originele vertolking.

De sambagroepen die door de straten zullen trekken zijn onder andere Santola, El Ninjo en Las Regaderos. Caribbean music is vertegenwoordigd door Authority Brass. Uit Brazilië komt de uit 9 personen bestaande Kriya Familia met Julio Pimentel. Zij bespelen welhaast alle percussie-instrumenten uit hun geboorteland. Ook folklore uit Bolivia; grupo Yatiyana de Bolivia. Tijdens de twee dagen die het festival duurt zo'n 30 optredens De deelnemende dansgroepen zijn onder andere:

Bolivia Minka
Ballet Folklorico Rincoiri
Danzas de Mexico
Argentijnse dansen
Salsa Workshops
Caribbean Art
Euro Latinos
Nos Caribe

Poster
Voor het eerste lustrum is de poster, wederom een waar collectorsitem, ontworpen door de kunstenares Noor van Welsen. De poster is te koop voor de vriendelijke prijs van 25 gulden bij de VVV Amersfoort en via de website www.diaslatinos.nl en natuurlijk tijdens het festival in de infostand.
Rond het festival zal in de De Observant een tentoonstelling van de werken van Noor van Welsen worden gehouden.

Niet voor publicatie

Voor meer informatie en foto's kunt u contact opnemen met Math Meester

Telefoon: 033-4721326
Mobiel: 0622792303
Fax: 033-4613844
Email: math.meester@diaslatinos.nl
www.diaslatinos.nl

18 jun 01 15:49

Deel: ' Festival Dias Latinos '
Lees ook