PERSBERICHT - 06 SEPTEMBER 2001

Festival Historische Muziek in Dordtse monumenten

Klassieke juweeltjes tijdens Dordt Monumenteel

Op zondag 9 september vindt voor de zestiende maal tijdens Dordt Monumenteel het Festival Historische Muziek plaats. Vooraanstaande Nederlandse musici en muziekensembles geven op elf monumentale locaties in de binnenstad concerten om 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

In de Grote Kerk beginnen de concerten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. De concerten duren een half uur en zijn gratis toegankelijk. Luister mee naar prachtige oude muziek in een historische omgeving, van Spirit of Gambo en het Combattimento Consort tot het koor Cantio en het gezelschap La Primavera.

Het Combattimento Consort Amsterdam, gespecialiseerd in de muziek uit de periode 1600-1800, is een van de toppers van het Dordtse Festival Historische Muziek. Het door violist Jan Willem de Vriend opgerichte ensemble speelt om 13.00, 14.00 en 15.00 uur in de Grote Kerk. De musici beperken zich niet tot het uitvoeren van het standaardrepertoire en hebben sinds de oprichting van het ensemble in 1982 programma's met opmerkelijke en onbekende werken gebracht.

Historie in muziek

Het avontuurlijke viola da gamba-ensemble The Spirit of Gambo brengt in de Munt van Hollant het programma `De muziek van de handel overzee', een muziekprogramma waarin de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie weerklinkt. De musici nemen het publiek mee terug in de tijd, naar het begin van de zeventiende eeuw waarin het handelsimperium van de VOC ontstond en de Heeren Zeventien de machtige handelsfederatie bestuurden. Een tijd van huiselijke pracht en praal waarin muziek gemaakt werd op gamba, luit en viola da gamba in rijk ingerichte woningen. U hoort muziek van onder andere Cornelis Schuyt, Constantijn Huygens, John Dowland en Juan Cabanilles.

Nieuw in de rij monumenten waarin dit jaar historische muziek klinkt is de Trinitatiskapel. Hier voert vocale en instrumentale muziek uit de zeventiende eeuw de boventoon in het programma `De Nederlanden en De Gouden (L)eeuw' van La Primavera. Dit uit internationale musici bestaande gezelschap geeft een sfeerbeeld van de muziekbeoefening in de Gouden Eeuw. In de Zuidelijke Nederlanden was de katholieke kerk de inspiratiebron. De Oranjes hadden weinig belangstelling voor muziek waardoor de huiselijke muziekbeoefening een belangrijke rol ging spelen. Naast het werk van Huygens en Van Eyck worden er ook stukken gespeeld uit `het uitnemend kabinet' en het `Friesche Lust-hof'.

Klassieke juwelen

Het Locke Consort en pianist Arthur Schoonderwoerd lieten al eerder op het Festival Historische Muziek van zich horen. Dit jaar bespeelt Schoonderwoerd de fortepiano in de stijlkamer van het Pand Voorstraat 125, terwijl het Locke Consort muziek maakt in het pand De Gulden Os (bibliotheek).

Meer klassieke juweeltjes zijn te horen in het Teekengenootschap Pictura waar het Trio Petillant speelt en het Centrum Beeldende Kunst waar Lucie van Daal (barokviool) en Bob van Asperen (clavecimbel) musiceren. Het Trio Petillant speelt op blokfluit, viola da gamba en clavecimbel werken van onder andere Dornel, Corelli, Marais en Bellinzani.

In de fraaie Augustijnenkerk kunt u luisteren naar het Blokfluitensemble Praetorius uit Leiden, een ensemble dat uit zo'n twintig blokfluitisten bestaat. In de drie concerten die zij in Dordrecht geven komt steeds een stuk van Händel voor, naast composities van onder andere Lootens, Telemann, Maute en Van Parijs.

Dordtse gezelschappen

`Madrigalen van overal' is de titel van het programma dat het Vocaal Ensemble Cantio uit Dordrecht uitvoert in het Stadhuis. Cantio zingt a capella en heeft een repertoire met muziek vanuit de Middeleeuwen tot ver in de twintigste eeuw. In het Stadhuis zingen zij madrigalen van componisten als Dowland, Morley, Lassus, Passereau en Vecchi.

Ook het Orfeo Ensemble komt uit Dordrecht. De vier leden van het ensemble bespelen de traverso, flute à bec, clavecimbel, theorbe en barokgitaar in het programma `...pour le coucher du Roy...' dat zij in het Dordrechts Museum ten gehore brengen. Luister tussen de schilderijen naar een chaconne van Lully, een sarabande van Marais en een Passapied van Gautier de Marseille.

In het originele achttiende eeuwse interieur van het Pand Prinsenstraat 12 wordt het Trio Sonata verwacht. Dit Russisch Kamermuziek-ensemble uit Saratov legt zich voornamelijk toe op de uitvoering van muziek uit de barokperiode. Het concert tijdens het Festival Historische Muziek is nog onder voorbehoud.

Een programma van het Festival Historische Muziek is vanaf begin september verkrijgbaar bij VVV en de Toonkunstmuziekschool, tijdens Dordt Monumenteel ook bij de VVV Infobus op de hoek Hofstraat/Nieuwstraat en op zondag 9 september op de concertlocaties. Inlichtingen: VVV, tel. 0900-4636888. Internet: www.dordt.nl

Het Festival Historische Muziek maakt deel uit van de jaarlijkse manifestatie Dordt Monumenteel in het tweede weekend van september. Een gratis programmaboekje met alle activiteiten van Dordt Monumenteel is verkrijgbaar bij VVV.

Deel: ' Festival Historische Muziek tijdens Dordt Monumenteel '
Lees ook