Gemeente Borsele


Festival Zeeuws / Vlaamse ontmoetingen

Op zondag 31 januari a.s. wordt door de Culturele Raad Borsele voor de vierde maal het festival Zeeuws / Vlaamse Ontmoetingen georganiseerd. De bezoekers van dit festival kunnen met volle teugen genieten van muziek en lekkernijen van Zeeuwse en Vlaamse bodem. Het festival wordt gehouden in ontmoetingscentrum de Stenge te Heinkenszand en begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur.

Muzikaal en culinair

Artiesten uit Zeeland en uit de Vlaamse Westhoek zullen u muzikaal vermaken vanaf een tweetal podia, terwijl de geuren en het gerinkel vanuit een aantal marktkramen u zullen verleiden om uw honger te stillen dan wel uw dorst te lessen. Kortom een middag om volop te genieten en weer oude bekenden te ontmoeten.

Het muzikale gedeelte start om 13.45 uur en zal worden gepresenteerd door een man met ruime ervaring op dit terrein namelijk Eddy Bogaert. Als eerste groep zal optreden het Vlaamse koperensemble "Discamuda". Dit 6 man sterke gezelschap zal licht klassiek muziek ten gehore brengen. Om 14.15 uur is er een optreden van Grupo musical Mo. Hoewel de naam dit niet doet vermoeden, komt de meerderheid van dit gezelschap toch uit Zeeland. "Mo" is het portugese woord voor molensteen en men brengt dan ook voornamelijk portugese muziek. De groep bestaat uit vier personen en één van de groepsleden te weten Luis de Sousa heeft het merendeel van de liedjes gecomponeerd. Daarna is het om 14.45 uur de beurt aan de dansgroep " 't Vier-uurtje" uit de vlaamse zustergemeente Diksmuide. De groep bestaat uit een twintigtal personen die meerdere volksdansen aan het publiek zullen tonen.

Na een korte pauze is het om 15.45 uur de beurt aan de zeeuwse liedjeszanger Peter Dieleman. Deze op 's-Gravenpolder wonende troubadour heeft al enige CD's op de markt en hieruit zal hij de nodige oude en nieuwe liedjes ten gehore brengen. Om 16.15 uur betreden de leden van de Stedelijke Muziek Academie het podium. Deze groep bestaat uit een achttal aanstormende talenten uit de Vlaamse Westhoek. Ze spelen en brengen populaire muziek en zang op een heel luchtige wijze. Enige jaren geleden waren leden van deze academie ook op het festival aanwezig en toen brachten ze de gehele zaal tot een kookpunt.

De muzikale afsluiting zal vanaf 16.45 uur voor rekening komen van de groep AMBRAS. Deze bekende Zeeuws-Vlaamse groep brengt liedjes uit alle tijden. Piet Scheerders en zijn drie metgezellen hebben al diverse CD's opgenomen, waarvan de laatste in 1997 onder de titel "Hé ja, dat ken ik!". Ambras brengt een zeer wisselend programma van liedjes en proatjes. Goed voor een knaller van een afsluiting van dit culinaire en muzikale festijn.

De culinaire markt is een ware streling voor de tong. Zo kan er geproefd worden van Zeeuwse gerechten als bijvoorbeeld: mosselsoep, poskop, kruukels mie krentebrood, papkoeken, bolussen, zeeuwse babbelaars, zwarte bessen bonbons, bessenjenever. Daarnaast zijn ondermeer aanwezig 't Wienkeltje van Wullempje, Boonmans wijnmakerij, vleesveebedrijf J. Goud en de Zeeuwse Vlegel. Van Vlaamse zijde zijn er ovenkoeken met boter en potsuiker, Diksmuidse boterlukken, pudding met rozijnen en het overheerlijke Oerbier.

De toegangsprijs voor dit festival bedraagt f.7,50 per persoon. Kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang en voor kinderen van 4 tot 12 jaar f.5,-- per persoon. De kaarten zijn vooraf te reserveren bij de Stenge te Heinkenszand, telefoonnummer 0113 - 561865.

Deel: ' Festival Zeeuws / Vlaamse ontmoetingen in Heinkenszand '
Lees ook