Gemeente Gent

F e s t i v a l h a p p e n i n g i n 4 G e n t s e b u u r t e n (31/08/2001)

De Dienst Kunsten is op zaterdag 8 september niet enkel organisator van de cultuurmarkt, maar zet zich ook in om samen met het Festival van Vlaanderen de festivalhappening in de Gentse buurten te ondersteunen en coördineren.

Voor het tweede jaar op rij vindt de festivalhappening van het Festival van Vlaanderen immers niet enkel plaats in het centrum van Gent. Vier Gentse buurten zijn eveneens plaats van het gebeuren. In de Brugse Poort, Sluizeken Tolhuis Ham, Nieuw Gent en St. Amandsberg, zullen groepen vanuit de hele wereld die dag gratis te bewonderen zijn.

Het Heilig Kerstplein aan de Sleepstraat in Sluizeken Tolhuis Ham wordt op de middag het toneel van de vorig jaar veel besproken maar nooit geziene buikdansers Köçek en de smeltkroesmuziek van Think of One. Laatstgenoemden trekken als eersten vanaf het Fratersplein naar het Heilig Kerstplein. Vanaf de middag staat Köçek op het Heilig Kerstplein geprogrammeerd en afsluiten doen ze met een optocht richting Sint- Baafsplein.

De Brugse Poort wordt vanaf 15 uur verrast met een optocht van Think of One vanaf het Fonteineplein tot aan het Luizengevecht. In het Luizengevecht zullen de muzikale clowns Udi Grudi hun kunnen tonen. Na Köçek wordt het muzikaal programma in de Brugse Poort tegen 18 uur afgesloten met I Solisti del Vento, een Belgisch blazersensemble.

In het Azaleapark in Sint-Amandsberg brengen we tussen 14.30 en 18 uur met het Braziliaans circus Udi Grudi, het percussiegeweld van Seny Touré, de tango van vzw Polariteit en de muziek van de accordeonvirtuoos Ivan Smeulders Latijns-Amerika en Afrika samen.

Op het Rerum Novarumplein in Nieuw-Gent staat vanaf 13 uur alles in het teken van Azië met onder andere de Indonesische gamelan (= Javaans orkest dat hoofdzakelijk uit slaginstrumenten bestaat, Van Dale) Topéng uit Cirebon en Vietnamese volksmuziek. Om alvast in de sfeer te komen kan men vanaf 11.30 uur tegen een democratische prijs een Vietnamese maaltijd meepikken, aangeboden door de buurtwerking, in samenwerking met het wijkresto Nieuw-Gent vzw.

Met de zijsprong van het Festival van Vlaanderen naar de buurten worden het potentieel en de mogelijkheden die een buurt te bieden heeft, extra in de verf gezet. Met haar werking Kunst in de Buurt wil de Dienst Kunsten cultuur toegankelijker maken voor alle inwoners van de stad. Vanwege haar ervaring met het werken in de buurten heeft de Dienst Kunsten dan ook mee haar schouders onder deze randhappening gezet. Plaatselijke verenigingen zoals het Stedelijk Buurtwerk zorgen voor de omkadering van het feestgebeuren met hapjes en drankjes zodat er overal een buurtfeest met wereldse allures kan ontstaan.

Een muzikaal bruisende aanrader!

Informatie

Dienst Kunsten, Delphine Lerouge, Veldstraat 82, 9000 Gent, tel. (09)269 84 80, fax (09)269 84 99, e-mail dienst.kunsten@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

Deel: ' Festivalhappening in vier Gentse buurten '
Lees ook