Feyenoord


18-09-2001 | 22:43
SPELERS OPGELUCHT NA PUNTENDELING IN MOSKOU

MOSKOU - Ongeveer drie kwartier koesterde Feyenoord in Moskou een voorsprong en het uitzicht op een enorme verrassing. Totdat Spartak aanzette en gelijk maar doorschakelde naar de allerhoogste versnelling. Toen de Russische storm eenmaal ging liggen, stond er desondanks een mooie 2-2 op het bord, een resultaat waarmee de meeste spelers konden leven. Tomasz Rzasa verwoordde de algemeen heersende gevoelens nog het best, toen hij direct na de wedstrijd verzuchtte: Wat was dit team verschrikkelijk goed

Alle spelers waren het na afloop van de wedstrijd over één ding roerend eens: Spartak heeft een geweldige ploeg met fantastische voetballers. Emerton: Elke speler van Spartak is technisch enorm goed. Ze laten de bal heel snel rondgaan en zijn ook niet te beroerd om er hier een daar een hakje uit te gooien. Daardoor moet je voortdurend 100% geconcentreerd blijven. De Haan: Het is een geweldig elftal en bovendien hebben ze met spelers als Titov en Robson mensen die het verschil kunnen maken.

Toch deed Feyenoord vooral in de eerste helft goed mee en kwam het via Paul Bosvelt zelfs op 1-0 . De ploeg straalde rust uit, vond ook de solide spelende Rzasa: We konden goed op balbezit spelen en hadden ook genoeg kracht om dat te houden. Daardoor creëerden we ruimte voor onszelf. We wachtten af en deden ze van tijd tot tijd pijn met goede counters, voegde Brett Emerton toe. En: Het is jammer dat Kalou zijn kans op 2-0 vlak voor rust niet benutte, want toen hingen ze heel even
- in de touwen. Zo waren er nog een paar momenten, vond ook Paul Bosvelt. Als we daar iets slimmer in waren geweest, had er nog meer ingezeten.

De tactische variant met een door Jean-Paul van Gastel versterkt middenveld leek in die fase goed uit te pakken. Van Gastel keek zelf ook tevreden terug op zijn optreden. In het begin was het even aanpoten. Ik heb nog geen minuut gespeeld in de competitie en als je dan bij zon hoog tempo moet aanhaken, moet je wel even over een hele hoge drempel heen. Maar toen die Titov wat meer aan de linkerkant ging lopen kreeg ik meer tijd om Ferry te ondersteunen, waardoor we op het middenveld een vrije man kregen. Toen kregen we balbezit en rust in ons spel. Daarom mag ik best tevreden zijn dat ik na zon lange afwezigheid van waarde heb kunnen zijn voor de ploeg.

Ook de andere spelers waren blij met de kleine wijziging in het systeem. Van Gobbel: Ik denk dat bijna elke ploeg in de Champions League verdedigend moet spelen. Het concept is goed bevallen en naar mijn idee voor herhaling vatbaar. Bosvelt: Het was voor ons belangrijk om wat meer zekerheid in te bouwen. Als je in het andere systeem niet goed staat, dan komen Patrick en ik te zwemmen. Tegen dit Spartak waren we zonder JP zelfs verzopen. De gewijzigde tactiek heeft daarom zeker bijgedragen aan het uiteindelijke resultaat.

Op een gegeven moment vloeiden bij JP de krachten echter weg, terwijl Spartak het tempo naar ongekende hoogtes opvoerde. Halverwege de tweede helft werd de druk van Spartak zelfs onhoudbaar. Van Gastel: Die gasten waren zo goed. Inpassen, doorbewegen en alles in een vreselijk hoog tempo. Ik werd er helemaal ziek van. Ferry de Haan en Ulrich van Gobbel vertolkten in die fase een heldenrol door zich meerdere malen met ware doodsverachting voor de bal te gooien. Rzasa: Het werd minder en minder. Het is goed dat we al twee keer gescoord hadden, anders had het hier wel eens heel anders af kunnen lopen.De Haan: Robson en Beschastnhyk waren voortdurend in beweging en daarnaast kwamen de middenvelders er ook nog eens overheen. We werden overlopen en speelden bovendien te onrustig. Gelukkig konden Uli en ik nog een hoop ballen weghalen. In deze wedstrijden moet je gewoon alles geven, zei Ulrich van Gobbel, want ook al speel ik weinig in de competitie, ik weet wanneer ik er moet staan. En dat was nu. Jammer dat we toch nog die goals tegen kregen.

Met het uiteindelijke resultaat kunnen de meeste spelers leven. Rzasa: Er zijn maar weinig ploegen die in Moskou punten halen. Met een gelijkspel moeten we tevreden zijn en dat goede gevoel moeten we vasthouden voor de volgende wedstrijden. Want het idee dat we hier hadden kunnen winnen is wat mij betreft niet aan de orde. Vooraf wisten we eigenlijk niets van Spartak, vond ook Van Gastel, en nu we hun kracht kennen, mogen we met een punt dik tevreden zijn.

Toch waren er ook spelers met meer gemengde gevoelens. Zoals Brett Emerton: Vantevoren hadden we hier weliswaar voor getekend, maar als je op 2-0 voor komt, dan moet een ploeg met onze kwaliteiten dat gewoon vast kunnen houden. In eerste instantie ben ik teleurgesteld, zei Paul Bosvelt, je geeft toch wat uit handen. Maar uiteindelijk zijn we toch goed weggekomen. De manier waarop we uiteindelijk de goals weggeven is jammer, maar ik denk dat we het toch niet verkeerd hebben gedaan, voegde Van Gobbel toe, een punt in een uitwedstrijd halen op dit niveau is niet verkeerd.

bron : vanuit Moskou/ Gido Vader/(c) Feyenoord Rotterdam

Deel: ' Feyenoord opgelucht na puntendeling in Moskou '
Lees ook