Carros

Fiat biedt compleet bedrijfswagenprogramma

Voor 'elk wat wils' bij dealerorganisatie

(23 juli 2001)

Fiat heeft de afgelopen jaren een bedrijfswagenprogramma opgebouwd waarin een passende auto te vinden is voor elke professionele gebruiker. Van de Strada pick-up via de nieuwe Doblo Cargo en de Van-versie van de Multipla tot de verschillende uitvoeringsvarianten van de Ducato -voor elke beroepsgroep en bedrijfstak voorziet het Fiat-programma in een bedrijfswagen op maat.

Met het uitgebreide programma biedt Fiat een breed pakket aan keuzes, waarin elke ondernemer oplossingen op maat vindt voor zijn vervoersbehoefte. Fiat ondersteunt dit brede programma met een service en dienstverlening die rekening houden met de specifieke wensen van de ondernemers: een maximale beschikbaarheid en een minimum aan geplande en ongeplande stustand van zijn materieel. Want bedrijfswagens spelen een essentiële rol in de bedrijfsactiviteiten en bij het genereren van omzet en winst. De Fiat dealers zijn zich daarvan bewust -zowel de DAF bedrijfswagendealers die hun programma hebben 'afgerond' met de Fiat bestelwagens als de eigen Fiat personenautodealers die ook de bedrijfswagens verkopen en onderhouden.

Fiat Nederland heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een verdere professionalisering van het dealerapparaat voor wat betreft de verkoop en het onderhoud van bedrijfswagens. De huidige ontwikkelingen op het gebied van logistiek en de rol die de bedrijfswagens daarin spelen, stellen steeds hogere eisen aan de dealers en hun medewerkers.

De Fiat dealerorganisatie realiseert zich dat terdege en probeert in alle opzichten te voldoen aan de wensen van haar bedrijfswagenklanten. De markt voor bestellers is in grote lijnen onder te verdelen in twee groepen: op de eerste plaats de grote fleetowners zoals verhuurders, koeriersbedrijven, expressevervoerders en logistieke dienstverleners; als tweede groep het midden- en kleinbedrijf. Qua afzet houden beide groepen elkaar redelijk in balans; qua servicewensen ligt de nadruk bij de fleetowners vooral op een maximale beschikbaarheid van hun materieel en onderhoudsmogelijkheden buiten de gebruikelijke bedrijfsuren, terwijl bij het MKB de nadruk ligt op de afstand tot de dealer -hij moet zich bij voorkeur in de omgeving bevinden. Met een dealernetwerk dat is opgebouwd uit enerzijds een aantal grote en gespecialiseerde DAF bedrijfswagen-dealers en anderzijds een groep Fiat personenautodealers die ook bedrijfswagens levert en onderhoudt, heeft Fiat de mogelijkheid haar bedrijfswagenklanten service op maat te bieden. Voor de klant is het slechts een kwestie van die dealer kiezen die aansluit bij zijn wensen ten aanzien van service en dienstverlening.

Fiat hoort tot de pioniers wat betreft de toepassing van common rail-inspuiting bij dieselmotoren. Samen met de techniek van Fiat-dochter Magneti Marelli ontwikkelden de ingenieurs van Fiat het principe van de common rail (ultra hoge druk)-dieselinspuiting tot een efficiënt concept voor lichte, snellopende dieselmotoren. Voor Fiat is het in wezen al weer een technologie van de vorige eeuw: de eerste Fiat personenauto's met common rail-dieselinspuiting werden al begin tweede helft van de jaren negentig in productie genomen.

Met de toepassing van common rail-dieselmotoren in haar bedrijfswagens begon Fiat pas in de tweede fase, toen de common rail-dieselmotoren hun duurzaamheid en betrouwbaarheid ruimschoots hadden aangetoond. Een bewuste keuze, bij bedrijfswagens speelt de productiviteit en inzetbaarheid immers een sleutelrol; de kans op ongeplande stustand moet tot een absoluut minimum worden beperkt. Dus zijn -volgens Fiat- de bedrijfswagens niet het aangewezen platform voor het introduceren van nieuwe technologieën en systemen die zich nog niet voor de volle honderd procent hebben bewezen.

De belangrijke voordelen van common rail-dieselinspuiting zijn een beperking van het brandstofverbruik en emissie, alsmede een lager geluidsniveau. Bovendien reageren common rail-dieselmotoren bijzonder alert op het gaspedaal.

Fiat heeft inmiddels ook dieselmotoren in haar bedrijfswagens, waarbij common rail-inspuiting wordt gecombineerd met een turbolader en intercooler. Deze motoren onderscheiden zich door een bijzonder hoog vermogen en een forse trekkracht.

Deel: ' Fiat biedt compleet bedrijfswagenprogramma '
Lees ook