Digitale Gemeente Houten

Fietsen naar een fort

zondag 21 juli 2002 - Bron: Wim Schuimer

TULL EN 'T WAAL - Per fiets naar een theehuis of daar de tent opzetten, dat is mogelijk bij het fort Werk aan de Korte Uitweg. Dit fort bij Tull en 't Waal (Lange Uitweg 32-a, Molenbuurt) is iedere dag in juli en augustus open.
Meer informatie: tel. (030) - 63 42 199 of https://www.forten.nl

Het is mogelijk om het fort te bekijken, zoals de oude keuken voor de manschappen en de waterkelders hieronder. Een authentieke poepdoos zit boven de beerput, met de officieren-wc nu voor de dames en de onderofficieren-wc voor de heren. Ook is hier de oude poepdoos voor de manschappen te zien, zonder deur.....

Op het terrein zijn alle gebouwen van de Korte Uitweg te zien, allen Rijksmonument. U kunt een wandeling maken over de wallen (meteen na de brug linksaf) om de omgeving goed te zien. Hier is het mogelijk het inundatiekanaal te zien (om vroeger de Waterlinie van water te voorzien), net zoals de fortgracht. De hoogste plek op de munitieloods, de vroegere plek van de schildwacht, geeft een mooi uitzicht over de gehele omgeving.

U kunt ook per fiets of wandelend terecht bij het terras van het theehuis. Daar is koffie, thee, ijs en limonade verkrijgbaar. De vrijwilligers van de Korte Uitweg vertellen u graag meer over dit herstelproject van een fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Tussen de wallen van het fortterrein is het natuurkampeerterrein, voor tentkampeerders. Kamperen is alleen mogelijk met een natuurkampeerkaart (ook in het theehuis verkrijgbaar), waarmee kampeerders de regels onderschrijven. Ook voor de inwoners van Houten is het mogelijk per fiets er "helemaal uit te zijn", al kamperend op de oude historische terrein vol rust en ruimte.

In het theehuis is ook (gratis) documentatie verkrijgbaar over het fort, de Waterlinie en het natuurkamperen. Ook is er een informatiebak, aan het begin van de toegangsbrug. Het theehuis is open van 11 tot 17 uur. De vrijwilligers van de Korte Uitweg maken werk om het fort te behouden en fondsen te verzamelen voor verder herstel. Zo zal binnenkort het herstel van de toegangsbrug beginnen dankzij een forse bijdrage van de gemeente Houten (WKU).

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2002 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).

Deel: ' Fietsen naar een fort bij Tull en 't Waal '
Lees ook