Ingezonden persbericht


Persbericht, Utrecht, 2 juli 2002

Gestolen fietsen in winkels verkocht
Fietsersbond vraagt nieuw kabinet aanpak fietsdiefstal

Waar blijven de 800.000 fietsen die jaarlijks gestolen worden? Voor een deel worden ze gewoon weer in de winkel als tweedehands fiets verkocht. Dat blijkt uit een een kleine steekproef van de Fietsersbond, gepubliceerd in het julinummer van de Vogelvrije Fietser. De Fietsersbond wil dat het nieuwe kabinet de aanpak van fietsdiefstal en heling hogere prioriteit geeft.

De redactie van de Vogelvrije Fietser, het tijdschrift van de Fietsersbond, deed een ronde langs winkels met tweedehands fietsen. Ze noteerden - under cover - de postcodes die gegrafeerd zijn in de fietsen die fietsenwinkels verkopen. Met de postcode-website en CD-foongids trokken ze de postcode na en belden de oorspronkelijke eigenaar van de fiets op. Van de vijfenveertig nagetrokken fietsen met postcodes bleken vijf fietsen korter dan een jaar geleden gestolen.

Daarnaast bleek dat fietsenwinkels die tweedehands fietsen verkopen nauwelijks gecontroleerd worden door de politie. Officieel dienen winkels te registreren van wie ze de fietsen inkopen en aan wie ze de fietsen verkopen. Het registratiesysteem van winkels is vaak hopeloos ouderwets, en ook de politie heeft geen goede landelijke registratie van gestolen fietsen. Hieruit blijkt dat de aanpak van heling van gestolen fietsen geen enkele prioriteit heeft bij de politie. De Fietsersbond betreurt dit en vindt dat het netwerk van heling en professionele fietsendieven in kaart gebracht en aangepakt moet worden. De Fietsersbond wil ook dat de brancheorganisaties Bovag en NCBRM een gedragscode met keurmerk ontwikkelen voor fietsenwinkels, zodat de consument weet in welke winkels geen gestolen fietsen verkocht worden.

Koop geen gestolen fiets of bezorg die terug
Naast de oproep aan het kabinet, roept de Fietsersbond ook consumenten op geen verdachte tweedehands fietsen te kopen. 'Een redelijk nieuwe fiets zonder ringslot en een gebutst achterspatbord op de plek waar het slot heeft gezeten, is zeer waarschijnlijk gestolen', meldt de Vogelvrije Fietser als één van de tips hoe je een gestolen fiets kunt herkennen. Heeft een tweedehands fiets nog een postcode, dan kunnen potentiële kopers die natuurlijk ook zelf even natrekken. Zo maak je misschien iemand gelukkig met een terugbezorgde gestolen fiets.

Meer informatie:

· Op www.fietsersbond.nl staat het volledige artikel met de gestolen fietsen die de redactie van de Vogelvrije Fietser in tweedehands fietsenwinkels vond.

· Anne van Voorthuizen, hoofdredacteur Vogelvrije Fietser (030-2918140) of Arien de Jong (030-2918163 of 06-20504419).

Website van de Fietsersbond: https://www.fietsersbond.nl/pers

Fietsersbond, Postbus 2828, 3500 GV Utrecht, tel. 030-2918171

Zoekwoorden:

Deel: ' Fietsersbond vraagt nieuw kabinet aanpak fietsdiefstal '
Lees ook