Amsterdam RAI

FietsRAI 2003
11 mrt 2003

FIETSRAI 2003 EN OP PAD BEURSFESTIVAL TREKKEN VEEL LIEFHEBBERS.

Geslaagde combinatie in Amsterdam RAI, 93 procent tevreden bezoekers.

Nederland houdt van fietsen. Die conclusie lijkt gerechtvaardigd na afloop van de FietsRAI 2003, die van 7 tot en met 11 maart werd gehouden in Amsterdam RAI. Niet minder dan 43.421 mensen bezochten de beurs, die gehouden werd onder het motto Als je van fietsen houdt. Voor de tweede maal in successie werd Nederlands grootste, jaarlijkse fietsbeurs gekoppeld aan het Op Pad Beursfestival van de ANWB. Ook dit jaar bleken de doelgroepen van beide evenementen goed op elkaar aan te sluiten, wat resulteerde in een hoge bezoekersscore.

Voor de talloze Nederlandse fietsliefhebbers is de FietsRAI een ijkpunt: een bezoek aan de beurs markeert tegelijkertijd de start van het fietsseizoen. De branche haakt daar telkens op in met een uitgebreide presentatie van het laatste productnieuws en daarvan was ook dit jaar sprake. De nieuwste fietsen, de laatste snufjes en uitgebreide presentaties van accessoires en fietskleding trokken veel belangstelling. Dat laatste gold zeker ook voor de spectaculaire, swingende modeshow van fietskleding, die meerdere malen per dag werd opgevoerd. Maar ook het nabijgelegen Gezondheidsplein van de Nederlandse Hartstichting, waar de fiets werd getoond als hulpmiddel bij een gezonde manier van leven, trok veel publiek.

Braun Flatground 3
Een indrukwekkend aantal bezoekers kwam ook af op het Braun Flatground 3 spektakel, dat voor het eerst was opgenomen in het beursconcept. s Werelds beste fietsacrobaten waren naar Amsterdam RAI gekomen om op een duizend vierkante meter grote vloer hun kunnen te tonen en dat leverde spectaculaire taferelen op. De regerend wereldkampioen, Martti Kuoppa uit Finland, maakte zijn reputatie waar en won de Braun Flatground 3, terwijl Circle of Balance-winnaar Vicky Gomez uit Spanje tweede werd. De derde plaats bij de professionals was weggelegd voor Nathan Penonzek uit Canada. Veel emplooi was er voor de vele tientallen fietsen (inclusief ligfietsen en mountainbikes) op het Fietsparcours, waar bezoekers van vele merken exemplaren konden testen. Ettelijke duizenden keren werd er van deze gelegenheid gebruik gemaakt.

Fiets van het Jaar 2003
Met name door de fietsbranche werd uitgekeken naar de verkiezing van de Fiets van het Jaar 2003. De burgemeester van Fietsstad 2002, Groningen, Jacques Wallage, was niet alleen voor de officiële opening van de FietsRAI naar Amsterdam gekomen, maar maakte ook de winnaar van de Fiets van het Jaar 2003 bekend. Dat werd, verrassend, de Trek Navigator X600. Eervolle vermeldingen waren er voor de Giant EZB Revive DX (een zeer comfortabele, trendy fiets in de EZB-categorie) en de Sparta ION (een fiets met elektrische trapondersteuning die nauwelijks als zodanig herkenbaar is).

Kinderkeus en Tweewielerwinkel
Ook de kinderfietsen hebben hun eigen verkiezing, waarbij er een Kinderkeus wordt gemaakt in de categorieën fietsen voor dagelijks gebruik en speelfietsen. In het eerste segment ging de Gazelle Shift met de eer strijken, terwijl de Triker Pro aan het langste eind trok bij de Speelfietsen.

In de door het blad Tweewieler georganiseerde verkiezing Tweewielerwinkel van het Jaar 2003 werd de winkel van Hans Struijk Fietsen uit Den Haag tot winnaar uitgeroepen. Tweewielertechnicus van het Jaar werd Gerard van der Kaa (werkzaam bij Profile Van Dijck in Hilvarenbeek), terwijl Roger Klaver (van Profile Altena in Genemuiden) Bromfietstechnicus van het Jaar werd.

De lezers van het consumentenblad Fiets tenslotte kozen uit de tweehonderd tweewielers op het Dreambikes Paviljoen de Racefiets en Mountainbike van het Jaar 2003. Bij de racefietsen won de Rosa King, terwijl de Red Bull Scandium Four-400 Mountainbike van het Jaar werd.

Op Pad Beursfestival
Ook het Op Pad Beursfestival is succesvol verlopen. Kees Lucassen, hoofdredacteur van Op Pad: Ruim 38.000 bezoekers in de eerste drie dagen (de combinatie FietsRAI/Op Pad was op 7,8 en 9 maart), dat betekent tweeduizend mensen meer dan vorig jaar. En voor ons een record. Door de stagnerende economie en de dreigende oorlog gaan de mensen wellicht minder ver weg, maar op vakantie gaan ze zeker. De belangstelling voor actieve vakanties is nog steeds groeiende. Alle lezingen en workshops over wandelen, fietsen en kanovaren werden druk bezocht. Zelfs het auditorium, met meer dan duizend stoelen, en waar de beroemde fotograaf Frans Lanting zijn mooiste werk toonde, zat bomvol. Ook van de aanwezige buitensportzaken en reisorganisaties horen we alleen maar positieve geluiden.
Dit jaar was het Beursfestival extra feestelijk, in verband met het 20-jarig bestaan van het organiserende tijdschrift Op Pad. Lucassen: Welnu, dat feest is bijzonder geslaagd.

Bezoekersenquête: 93 procent tevreden
Uit de bezoekersenquête kwam naar voren dat de FietsRAI en Op Pad voor driekwart van hen voldeed de beurs minimaal aan de verwachtingen en allen gezamenlijk gaven de beurs een fraai en hoog rapportcijfer: 7,4. Maar liefst 93 procent van de bezoekers gaf aan tevreden of zeer tevreden te zijn over de beurs.
De grootste aandacht ging zichtbaar uit naar de toerfietsen (39 procent van de bezoekers gaf aan daar bijzondere belangstelling voor te hebben), terwijl ook de sport- en racefietsen veel aandacht trokken. De onderdelen en accessoires mochten zich eveneens verheugen in een stijgende belangstelling. De waardering voor de zeven evenementen tijdens de FietsRAI 2003 was groot; ruim driekwart van de bezoekers was tevreden over het aantal evenementen, waarbij met name de Braun Flatground 3-wedstrijd een 7,3 scoorde en het Gezondheidsplein van de Hartstichting zelfs een 7,5 haalde.

Amsterdam, 11 maart 2003

Deel: ' Fietsrai 2003 en op pad beursfestival trekken veel liefhebbers '
Lees ook