Film ‘Debiel’ geselecteerd voor twee internationale filmfestivals

- PERSBERICHT -

Film ‘Debiel’ geselecteerd voor twee internationale filmfestivals

Rotterdam, 1 september 2016

De korte fictiefilm DEBIEL van regisseur Dewi Reijs is geselecteerd voor de Competitie van twee internationale filmfestivals. Na de Short Film Corner in Cannes afgelopen mei zijn dit de eerste twee internationale festivalselecties voor de film.

DEBIEL is een korte jeugdfilm (18 min) en gaat over de verstandelijk gehandicapte Yildiz die achter de schermen van een modeshow terecht komt en op die dag haar grootste droom ziet uitkomen. De rol van Yildiz wordt gespeeld door Rahima Güngor die in het echt ook verstandelijk gehandicapt is. De andere hoofdrol wordt gespeeld door Emmy-winnares Maryam Hassouni.

8e International Children TV Festival Dytiatko

Van 21 tot en met 24 september draait DEBIEL in de categorie ‘Best Short Film for Children’ tijdens het 8e International Children TV Festival Dytiatko in Kharkiv (Oekraïne).

Festival International Du Film sur le Handicap

Van 16 tot en met 21 september is de film te zien op het Festival International Du Film sur le Handicap in Cannes (Frankrijk), een festival waar de focus ligt op gehandicapten. Hier draait de film in de 3e ANGE EN COMPETITION voor korte films, tezamen met 6 andere films.

DEBIEL is het regiedebuut van actrice en theatermaakster Dewi Reijs. Afgelopen jaar was zij o.a. te zien in DE STILLE KRACHT van Toneelgroep Amsterdam en op het aankomende Nederlands Film Festival is zij te zien in de film EEN ECHTE VERMEER van Rudolf van den Berg die daar in première gaat.

De film is geproduceerd door In-Soo Radstake van In-Soo Productions, o.a. bekend van HET BOMBARDEMENT, CARMEN VAN HET NOORDEN, HET GEHEIM VAN DE HEMA, PARRADOX en MADE IN KOREA.

Debiel is financieel ondersteund dankzij de Gemeente Rotterdam, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Nationaal Fonds het Gehandicapte Kind (Stinafo), RT81 en middels een crowdfundingcampagne bij Voordekunst.nl.

Aan de film is tevens een educatieve workshop gekoppeld die met steun van Stinafo wordt uitgevoerd. Voor de zomer is de pilot van start gegaan op zo’n 20 scholen en vanaf heden kunnen scholen zich weer gratis inschrijven hiervoor.

Deel: ' Film ‘Debiel’ geselecteerd voor twee internationale filmfestivals '


Lees ook