Filmdebuut Silent Ones van Ricky Rijneke wint twee Europese prijzen


Filmprijzen voor Nederlands Filmdebuut

LECCE, Italy, 20130607 -- Het speelfilmdebuut Silent Ones van Ricky Rijneke heeft tijdens de afgelopen editie van het 14e Europese filmfestival in Lecce in Italië de prijs voor Best Cinematography en de prijs voor Best Supporting Actor gewonnen.

De internationale jury werd geleid door de Italiaanse Grazia Volpi, producente van alle films van Vittorio & Paolo Taviani (Gouden Beer Berlijn 2012). Het juryrapport: “The magnificent photography makes the landscape come alive and reflects the changes in the main characters mood in a beautiful way”. De lovende Italiaanse pers vergeleek de film met het werk van de Dardenne Broeders en de films van Antonioni.

Silent Ones werd eerder dit jaar genomineerd voor de Tiger Award. Deze competitie is het vlaggenschip van het International Film Festival Rotterdam waar de film zijn wereldpremière beleefde. De film werd door de vakpers zeer positief ontvangen.

The International Cinephile Society (ICS): “A powerful, very self-assured debut, Silent Ones confirms that the director is one to watch.” De film werd door de recensent vergeleken met het werk van Bruno Dumont. Ook de Nederlandse pers was zeer lovend. De Volkskrant sprak over een prachtige ontdekking en noemde de film een zelfverzekerd ontregelend regiedebuut.

De film vertelt het verhaal van de jonge Hongaarse vrouw (Orsi Tóth) die nadat haar broertje Isti is verdwenen, vertrekt aan boord van een vrachtschip om haar belofte aan hem na te komen. Een surrealistische trip balancerend op de rand van leven en dood.

Silent Ones is Ricky Rijneke’s eerste lange speelfilm. Eerder maakte zij haar eerste korte prijswinnende festivalhit ‘WING, the fish that talked back’, die werd geselecteerd voor de competitie van het prestigieuze Locarno International Film Festival.

Silent Ones werd geproduceerd door Rotterdam Films (Rijneke & van Leeuwaarden) en kwam mede tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds. Distributeur Contact Film zal de film eind 2013 in de Nederlandse filmtheaters uitbrengen. De Franse sales agent Wide management heeft de film aangekocht en heeft de internationale distributierechten in handen.


Deel: ' Filmdebuut Silent Ones van Ricky Rijneke wint twee Europese prijzen '
Lees ook