Filosofisch festival met Wilhelm Schmid, Stine Jensen en vele anderen


Nijmegen, 20110406 -- Wilhelm Schmid, Stine Jensen, Daan Roovers en vele anderen gaan in lezingen, debat en met muziek op zoek naar het echte leven. Hoe ziet bijvoorbeeld echte liefde eruit? Kun je door een radicale breuk met je verleden het echte leven vinden? En is het echte leven wel in dít leven te vinden? Het echte leven van Nijmegen van het Soeterbeeck Programma, de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en Cultuur op de Campus van de Radboud Universiteit Nijmegen, vindt plaats op vrijdag 15 april 2011 van 20.00 - 01.00 uur in het Collegezalencomplex van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wilhelm Schmid spreekt de hoofdlezing van het festival uit: Die Liebe neu erfinden. Na afloop wordt hij geïnterviewd door Paul van Tongeren. De voertaal is Duits.

Met boeken over geluk en levenskunst heeft hij naam gemaakt: de filosoof en bestsellerauteur Wilhelm Schmid. Nu heeft hij zich een nieuw thema eigen gemaakt, dat ons allen zeer vertrouwd is en juist daarom volgens Schmid een nieuwe blik nodig heeft: de Liefde. Is er nog ruimte voor romantiek? Waarom willen we ons nog aan elkaar binden, ookal staat er zoveel op het spel? Zijn werk verschaft ons een verfrissend beeld op onszelf en het alledaagse leven en zet aan tot nadenken over de omgang met liefde, tijd, woede, pijn, geluk, werk, leven en dood. Wilhelm Schmid woont in Berlijn en doceert filosofie in Erfurt, Riga (Letland) en Tiflis (Georgië).

Verder o.a.:
- Hoofdlezing over de te hoog gespannen verwachtingen over de liefde door de Duitse levenskunstfilosoof  Wilhelm Schmid. Met interview door ethicus Paul van Tongeren.
- Minilezing door filosoof Chris Bremmers, voordrachten van stadsdichter Dennis Gaens en filosoof  en dichter Hub Zwart over fictie en het echte leven.
- Skypegesprek met psycholoog Shanti Ganesh en cognitiefilosoof Marc Slors over virtueel leven.
- Gesprek met filmfragmenten tussen rituelendeskundige Thomas Quartier, filosoof Maarten Meester en theoloog Manuela Kalsky over de betekenis van spiritualiteit.
- Lezing en gesprek met fragmenten uit de tv-serie Ik vertrek met cultuurfilosoof Marli Huijer, over opnieuw beginnen in het echte leven.
- Voordracht en gesprek over echte vrienden door filosoof Stine Jensen, schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie, filosoof Frank Meester en politiek filosoof Evert van der Zweerde.
- Filosofiequiz o.l.v. hoofdredacteur Daan Roovers. Sprekers van het festival en het publiek strijden om de festivalbokaal.
- Decaan Hans Thijssen opent het festival.
- Entertainment door  Mathijs Leeuwis, BluefisH en de Socrataps
- Daan Roovers, Luca Consoli en  Maïté Tjon A Hie zijn zaalvoorzitters.
- Feest  in het Cultuurcafé

Kijk voor het volledige programma en meer informatie op www.ru.nl/mvdf/festival


Deel: ' Filosofisch festival met Wilhelm Schmid, Stine Jensen en vele anderen '




Lees ook