Apple Benelux

Final Cut Pro in de Champions League-finale

Final Cut Pro-schermafbeeldingen

Final Cut Pro-logo Toen Real Madrid en Bayer Leverkusen in mei 2002 de Champions League-finale speelden in Hampden Park in Glasgow, was dat de derde keer dat dit historische stadion deze eer te beurt viel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Glasgow door veel mensen wordt gezien als de bakermat van het belangrijkste Europese voetbaltoernooi voor clubteams. Daarom ook is Glasgow gekozen als locatie voor het Champions League Museum, waar de prestaties van vele topvoetballers te bewonderen zijn. Het pronkstuk van dit museum is een schitterende documentaire die is gemaakt met Final Cut Pro , het bekroonde Apple programma voor de bewerking van digitale video.

Ged O'Brien, projectleider van de trust van het museum, heeft een aantal plaatselijke scholen benaderd voor de productie van deze video. Uiteindelijk viel de keuze op Cardonald College in Glasgow. In de documentaire brengen archiefmateriaal en interviews de wedstrijden uit 1960, 1976 en 2002 tot leven. Cardonald heeft het project gekregen vanwege het hoge niveau van de studenten en het feit dat gebruik wordt gemaakt van een complete Mac-oplossing voor de videomontage en het grafische ontwerp.

Het resultaat is een professioneel en commercieel product, dat als doorlopende voorstelling in het museum wordt vertoond.

Op Cardonald kunnen studenten een tweejarige televisieopleiding volgen en een diploma behalen dat wordt erkend door de Schotse overheid. Op deze school worden slechts 24 studenten per jaar toegelaten. Dit selecte gezelschap krijgt vervolgens een opleiding die voldoet aan de hoge eisen die in de televisiebranche worden gesteld. De hoge kwaliteit van deze opleiding wordt in belangrijke mate bepaald door de technologie van Apple.
Klik om de QuickTime-film af te spelen

Download QuickTime

Op Cardonald College wordt gebruikgemaakt van een 933-MHz Power Mac G4 waarop Final Cut Pro 3 wordt uitgevoerd onder Mac OS X en die is uitgerust met de revolutionaire SuperDrive van Apple, waarmee het videomateriaal op een dvd kan worden gebrand met behulp van iDVD 2 of DVD Studio Pro. "Het resultaat is een professioneel en commercieel product, dat als doorlopende voorstelling in het museum wordt vertoond", aldus Adam McIlwanie, een docent van de school. "De video heeft de aandacht getrokken van ITV, dat een gedeelte van het programma wil gaan uitzenden, en van Coca Cola, dat erover denkt de beelden op te nemen in een filmpje over Glasgow."

De Champions League-beker De montage van de film was in handen van Chris Walker en James Harrison, twee tweedejaarsstudenten van de school. Ze werkten met hun eigen PowerBook-computers (een 667-MHz G4 en een 400-MHz G3) in combinatie met twee externe 40-GB FireWire harde schijven van LaCie om het materiaal op te slaan. Dankzij deze mobiele technologie konden ze ook buiten schooltijd aan het project werken. Ze verdeelden het werk en voegden de twee delen samen tot één geheel. "We hebben het werk opgesplitst, zodat we het project zeker op tijd af zouden krijgen", vertelt Walker. "Omdat we allebei een eigen PowerBook hadden, konden we direct zien hoe de programmadelen moesten worden samengevoegd."

Op deze school hebben we heel bewust gekozen voor Final Cut Pro. Als we onze studenten willen opleiden tot professionele televisiemakers, moeten ze de kans hebben om te werken aan professionele projecten in een professionele omgeving. Met behulp van Final Cut Pro hebben de studenten archiefmateriaal van de UEFA en de BBC samengevoegd met recente interviews die in het museum zijn gehouden met voetbaldeskundigen en mensen die indertijd betrokken waren bij die gedenkwaardige finales. Met deze programmatuur konden de studenten ook gebruikmaken van de chromakey-techniek, waarbij beelden op elkaar worden geplaatst. Mede door deze techniek ziet de film er uiterst professioneel uit. Walker en zijn team hadden van tevoren met deze effecten geëxperimenteerd op hun Mac's. Volgens Walker hebben deze experimenten tot een veel beter eindproduct geleid.

De 21-jarige Walker is een fanatieke Mac-gebruiker, die al sinds zijn tiende geïnteresseerd is in het maken van films. Met Final Cut Pro beschikt hij over een professioneel en efficiënt hulpmiddel waarmee hij zijn ambitie kan verwezenlijken. Ook Cardonald College zet geavanceerde technologie in om de vaardigheden van de studenten naar een professioneel niveau te tillen. "Op deze school hebben we heel bewust gekozen voor Final Cut Pro", aldus Adam McIlwanie. "Als we onze studenten willen opleiden tot professionele televisiemakers, moeten ze de kans hebben om te werken aan professionele projecten in een professionele omgeving."

Filmrol

Deel: ' Final Cut Pro in de Champions League-finale '
Lees ook