MKB-Nederland


MKB Nieuws, bericht


25-10-1999
Finalisten verkiezing Onderneming! van het Jaar 1999

Natalis Concepts in Healthcare bv uit Amsterdam, Convenient uit Waddinxveen en Jansen Letters bv uit Dinxperlo staan op maandag 8 november in de finale van de verkiezing Onderneming! van het Jaar, de innovatieprijs van MKB-Nederland en haar magazine Ondernemen!. Een deskundige jury onder leiding van voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland beslist die dag welk bedrijf de titel plus de bijbehorende hoofdprijs van 25.000 gulden mag ontvangen uit handen van de staatssecretaris van Financiën, Willem Vermeend.

De tweede editie van de verkiezing Onderneming! van het Jaar ging in juni van start met ruim 150 bedrijven. Deelname stond open voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf die met aantoonbaar succes een vernieuwend product of innovatieve dienst hebben bedacht, ontwikkeld en op de markt gebracht. Innovatienetwerk Syntens selecteerde gedurende de zomermaanden de beste tien. Natalis, Convenient en Jansen Letters behaalden vervolgens de hoogste score in de voorlaatste test, een uitgebreide bedrijfsscan uitgevoerd door adviseurs van Deloitte & Touche, Randstad en VSB Bank.

Natalis Concepts in Healthcare bv
Natalis levert sinds 1992 luxe kraampakketten aan zorgverzekeraars. Ondernemer Hans Weerwag kwam op het idee in de tijd dat hij zelf nog werkzaam was in de verzekeringsbranche en bemerkte dat er tijdens en na een bevalling vaak onvoldoende materialen voorhanden waren voor de verzorging van moeder en kind.
Anno 1999 maakt 85% van de Nederlandse zorgverzekeraars gebruik van de compleet met buzzer uitgeruste pakketten van Natalis. Ook kruisverenigingen, thuiszorgwinkels en en kraamorganisaties behoren inmiddels tot de klantenkring. Het Amsterdamse bedrijf heeft de activititeiten sinds de start fors uitgebreid. Zo is er de Baby Mail Club, een postordertak waar verzekerden tegen gereduceerde prijzen baby-artikelen kunnen aanschaffen. Sinds afgelopen zomer heeft het bedrijf ook een eigen lijn babyverzorgingsproducten, die bij 800 drogisten in de schappen ligt. Natalis heeft vijftien mensen in dienst.

Convenient
IT´er Jan Speetjens startte in 1992 zijn eigen onderneming. Met een knieblessure op de behandeltafel van zijn fysiotherapeut ging het lampje branden´. Speetjens bedacht en ontwierp een integraal softwarepakket voor fysiotherapeuten, dat behalve administratieve zaken ook beroepsinhoudelijke ondersteuning biedt. Op dat moment was het niet eens zijn bedoeling om er ook echt de markt mee op te gaan, maar zo verging het wel.
Convenient telt inmiddels 35 medewerkers. Het softwarepakket Simpel-Fysio´ heeft een martkaandeel van 92% en wordt gebruikt door zo´n 8000 therapeuten. Simpel-Fysio is nog maar een van de producten van het bedrijf in Waddinxveen. Convenient is ook andere branchespecifieke software gaan ontwikkelen. Zo is er Simpel-Design, een grafisch teken- en offerteprogramma voor keukenspeciaalzaken, en sinds een jaar ook BookMaster, een boekenfondsbeheerprogramma voor het voortgezet onderwijs.

Jansen Letters bv
Jansen Letters bv, twee jaar geleden overgenomen door ondernemer Harry Derksen, is gespecialiseerd in de productie van gefreesde letters uit kunststof en aluminium en doosletters met verlichting. Bijzonder zijn met name de materialen die het bedrijf uit Dinxperlo zelf ontwikkelt. Zo werkt Janssen Letters met acrylox, een materiaal dat door en door gekleurd is en dus niet, zoals PVC, na het freesen nog moet worden gespoten. Het is bovendien goed recyclebaar. Speciaal voor doosletters ontwikkelde de onderneming een halogeenlampje dat met onderspanning (12 volt) in de letters wordt verwerkt. Tot nu toe zijn de meeste doosletters voorzien van neon.
De trots van de onderneming is een buiglettermachine´, die door software gestuurd letters in 2 minuten op lengte berekent, omzet en buigt. Handmatig duurde dat 10 á 15 minuten. Bij Jansen Letters werken 30 mensen.

Deel: ' Finale verkiezing Onderneming! van het Jaar 1999 '
Lees ook