AFC AJAX


THE INTERNATIONAL EVENT PARTNERSHIP PRESENTEERT:
3e EDITIE AMSTERDAM TOURNAMENT

Europese finalisten zorgen voor topbezetting Amsterdam Tournament

Amsterdam, 11 mei 2001 - Met Valencia en Liverpool zijn eind juli twee Europa Cup-finalisten van de partij op de derde editie van het Amsterdam Tournament. Uiteraard maakt ook Ajax in eigen stadion zijn opwachting, terwijl waarschijnlijk AC Milan het topkwartet completeert. De speeldata voor het toernooi, dat wordt georganiseerd door The International Event Partnership, zijn 26 en 28 juli.

Voor de seizoenkaarthouders van Ajax is de kaartverkoop inmiddels gestart. Kaarthouders van de Ajax Supportersvereniging kunnen vanaf morgen (zaterdag 12 mei) entreebewijzen kopen, clubkaarthouders van Ajax kunnen dat doen vanaf 19 mei. Op zaterdag 26 mei begint de vrije verkoop. Vanaf dat moment zijn tickets zonder clubkaart te koop. Een dagkaart - goed voor twee wedstrijden - is verkrijgbaar vanaf 55 gulden. De kaartverkoop verloopt via de ruim 800 TicketBox verkooppunten in het land.

De meeste belangstelling van de Nederlandse voetballiefhebbers zal eind juli vanzelfsprekend uitgaan naar Ajax. De ploeg van trainer Co Adriaanse strijdt zondag in de Amsterdam Arena (13.00 uur) in een confrontatie met Feyenoord om een plaats in de Champions League en zal komend seizoen opnieuw een stap voorwaarts willen zetten. Wedstrijden tegen AC Milan (26 juli) en Liverpool (28 juli) zijn dan mooie, eerste krachtmetingen. Voor Ajax - en voor een nieuwkomer als de Zweedse centrumspits Zlatan Ibrahimovic - geldt het Amsterdam Tournament bovendien als een presentatie voor het eigen publiek.

Regelrechte publiekstrekkers zijn ook Valencia en Liverpool, finalisten in respectievelijk de Champions League en het toernooi om de UEFA Cup. Valencia CF bereikte dinsdag de eindstrijd door een 3-0 overwinning op Leeds United en treedt op woensdag 23 mei in Milaan aan tegen Bayern München. Ook vorig seizoen reikte de formatie van trainer Héctor Cúper in het belangrijkste clubtoernooi tot de finale. Toen was Real Madrid uiteindelijk te sterk. Blikvangers in de Spaanse selectie zijn onder meer aanvoerder Gaizka Mendieta, de Noorse centrumspits John Carew en Juan Sánchez, de aanvaller die tegen Leeds United de eerste twee doelpunten maakte.

Een andere deelnemer aan het Amsterdam Tournament, Liverpool FC, is bezig aan een waanzinnig seizoen. In februari won de club van de Franse manager Gérard Houllier de strijd om de Worthington Cup (het tweede Engelse bekertoernooi) en de komende dagen volgen nog twee finales. Morgen (zaterdag) speelt Liverpool in Cardiff om de FA Cup tegen Arsenal en woensdag is in Dortmund het Spaanse Alavés de tegenstander in de eindstrijd van het UEFA Cup-toernooi. In de tussentijd heeft Liverpool in de competitie de kansen op plaatsing voor de (voorronde van de) Champions League in eigen hand gehouden.

Evenals de andere ploegen zal Liverpool, met in het doel Sander Westerveld, met de sterkst mogelijke selectie in Amsterdam verschijnen. Voor de Finse centrumverdediger Sami Hyypiä betekent het een weerzien met Co Adriaanse. Speler en trainer werkten twee jaar samen bij Willem II. Voor Jari Litmanen, landgenoot van Hyypiä, is het toernooi een terugkeer in het stadion van de club waarmee hij grote triomfen vierde en die hij voor altijd in zijn hart heeft gesloten. Dat het publiek van Ajax eenzelfde liefde voor Litmanen koestert, hoeft geen betoog. In het gevolg van Liverpool verschijnt ook Gerry Marsden in de Amsterdam Arena, voor de vertolking van zijn lied 'You'll never walk alone'.

Achter de naam van de vierde deelnemer staat nog een vraagteken. AC Milan heeft de organisatie deelneming toegezegd, maar moet verstek laten gaan als het zich na de zomer via het Intertoto-toernooi moet kwalificeren voor het UEFA-Cuptoernooi. Een klassering bij de eerste zes in de Serie A waarborgt Milan rechtstreekse plaatsing, maar momenteel staat de selectie van de interim-trainers Cesare Maldini en Mauro Tassotti zevende. Voor vanavond (vrijdag, 20.30 uur) siert de derby tegen stadgenoot Inter het programma. Als AC Milan moet afzeggen, zal een andere, grote Italiaanse club het evenement eind juli verrijken.

Het volledige programma van het derde Amsterdam Tournament ziet er als volgt uit. Donderdag 26 juli: Ajax-AC Milan (19.00 uur) en Valencia-Liverpool (21.15 uur). Zaterdag 28 juli: Valencia-AC Milan (18.30 uur) en Ajax-Liverpool (20.45 uur).

Voor het kopen van kaarten kunnen belangstellenden terecht bij de ruim 800 TicketBox-verkooppunten in Nederland. Voor informatie over het dichtstbijzijnde verkooppunt: 0900-9393 of www.ticketbox.nl.

Deel: ' Finalisten zorgen voor topbezetting Amsterdam Tournament '
Lees ook