Flats Parnassia genomineerd voor schizofrenieprijs

Twee flats op het terrein van het voormalige 'Bloemendaal' zijn genomineerd voor de Kwaliteitsprijs Schizofrenie 1999. De wooneenheden vallen inmiddels onder psycho-medisch centrum Parnassia. Op 22 april zal tijdens het congres 'Mensen met schizofrenie; op de grens van zorg en bewaking' duidelijk worden of Parnassia de prijs ook daadwerkelijk wint. De Kwaliteitsprijs, die voor de zesde keer wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van tweeduizend gulden en een litho.

Met de nominatie krijgt Parnassia landelijke waardering voor haar keuze om mensen met de zwaarste problematiek te laten wonen op de mooiste plek: de flats op het terrein van Bloemendaal. Bijna alle instituten in de psychiatrie staan in een prachtige omgeving. Maar Bloemendaal heeft daar ook echt gebruik van gemaakt.
De huidige woonvoorzieningen voor mensen met schizofrenie, met name voor chronici, zijn veelal van ondermaatse kwaliteit. Onder het mom van vermaatschappelijking komen veel patiënten terecht in de achterstandswijken van de grote stad. De rest krijgt op een verblijfsafdeling anderen opgedrongen om mee samen te wonen. De bewoners van de flats van Bloemendaal hebben daarentegen een eigen slaap- en zitkamer, keuken, douche en toilet. En als ze naar buiten kijken, dan zien ze die prachtige natuur. Die keuze ziet Parnassia nu beloond met een nominatie voor de Kwaliteitsprijs.

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie wordt jaarlijks uitgereikt aan een instelling of persoon in de Geestelijke Gezondheidszorg die creativiteit, service, attitude en diversiteit, en dus kwaliteit, hoog in het vaandel heeft staan. Naast de flats van het voormalige Bloemendaal zijn genomineerd het personeel van de psychosedivisie van de Groningse Van Mesdagkliniek, het Rehabilitatieteam Dak- en Thuislozen in Amsterdam en, als persoonlijke nominatie, Tom Kuipers, psychiater in Ermelo.

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte die bij een op de honderd mensen voorkomt. Kenmerkend is het optreden van psychoses. Dit zijn perioden waarin het contact met de realiteit ernstig is verstoord. Schizofrenie heeft niet, zoals vaak wordt gedacht, te maken met een 'gespleten persoonlijkheid'.


___________

Deel: ' Flats Parnassia genomineerd voor schizofrenieprijs '
Lees ook