Gemeente Dalfsen

17-06-2002

Formule 1 in Dalfsen

Flitsende miniatuurrace tentoonstelling in het gemeentehuis

Dalfsen - In het gemeentehuis van Dalfsen worden met enige regelmaat interessante tentoonstellingen gehouden. Deze zijn gratis toegankelijk en vooral bedoeld om de inwoners en toeristen in het Vechtdal iets extra's te bieden. Deze zomer is het de beurt aan het racebaanmerk Scalextric. Van vrijdag 19 juli tot en met vrijdag 16 augustus is er in Dalfsen een overzichtstentoonstelling van dit gerenommeerde Engelse merk te zien.

In het gemeentehuis van Dalfsen is een interessant overzicht van de Scalextric historie te bewonderen. Hiervoor stelt verzamelaar Henk Pijpers uit Bunschoten een deel van zijn imposante verzameling beschikbaar. Natuurlijk wordt er ook geracet want speciaal voor deze expositie wordt in het gemeentehuis een grote racebaan geplaatst. Op alle vrijdagen gedurende de tentoonstellingsperiode kan er onder begeleiding gereden worden. Verder staan er twee kleinere racetafels waarop jong en oud naar hartelust kunnen oefenen. En voor wie thuis verder wil gaan is het een must om mee te doen aan de prijsvraag, want de winnaars maken kans op een van de drie Scalextric startsets.

De geschiedenis van Scalextric gaat terug tot 1952. In dat jaar begon de firma Mini Models LtD met de productie van blikken auto's in schaal
1:28 onder de naam Scalex. In 1957 werden de eerste Scalex modellen voorzien van een elektromotor en werd tevens de naam veranderd in Scalextric. Drie jaar later werd het bedrijf overgenomen door de gerenommeerde Engelse speelgoedfabrikant Lines Brothers. Deze firma had al ervaring met de productie van kunststof modellen en het duurde dan ook niet lang voordat de voorloper van de huidige Scalextric autoracebaan in schaal 1:32 op de markt verscheen. Daarmee was Scalextric het eerste merk dat een tweesporige elektrische autoracebaan introduceerde. Velen volgden later dat voorbeeld. Inmiddels is Scalextric in handen van de firma Hornby Hobbies in Margate. Deze firma heeft in de afgelopen jaren veel in het merk en de producten geïnvesteerd, waardoor het autoracen thuis weer enorm aan populariteit heeft gewonnen.

Het gemeentehuis is dagelijks van 9.30 tot 12.30 en van13.30 tot 16.00 uur geopend en de toegang is gratis. Op zaterdag en zondag is het gemeentehuis gesloten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daan van Vliet (0529) 488322 van het Bureau Communicatie.

Deel: ' Flitsende miniatuurrace tentoonstelling in het gemeentehuis Dalfsen '
Lees ook