FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland* FloraHolland marktleider in productvernieuwing (11-03-03) FloraHolland marktleider in productvernieuwing (11-03-03)

"De best betaalde rozencultivars in 2002 waren rassen die pas recent waren geïntroduceerd. Dit effect zien we ook bij tulpen, Gerbera en chrysanten. De introductie van noviteiten bij FloraHolland is dus een lucratieve aangelegenheid", aldus algemeen directeur Jacques Teelen tijdens de uitreiking van de FloraHolland Awards op 11 maart jl.

In 2002 werden 1200 nieuwe producten uitgegeven op code. Zeventig procent van die codes was voor snijbloemen, vijftien voor kamerplanten en vijftien voor tuinplanten. Uit VBN-cijfers blijkt dat van dit aantal nieuwigheden 85 procent binnen een jaar bij FloraHolland te koop is.

Van al die introducties kregen er vorig jaar 450 extra aandacht van FloraHolland Intro Point omdat ze als FloraHolland Primeur werden aangevoerd. Een groep van zo'n driehonderd telers verspreid over onze vijf vestigingen voert met regelmaat nieuwe producten aan op FloraHolland onder de vlag van FloraHolland Primeur. Nieuwe rassen die aanslaan, halen in het eerste jaar vaak een middenprijs die ruim boven de middenprijs van vergelijkbare producten ligt. Kwekers moeten hiervoor bijvoorbeeld de kopers ruim van tevoren informeren over een nieuw product. FloraHolland beschikt over een groot aantal kopers, actief op het gebied van nieuwe producten.

In maart 2001 werd door FloraHolland het 'Intro Point' in het leven geroepen. Deze dienst richt zich op het begeleiden en adviseren van marktpartijen bij de introductie van nieuwe producten. De uitreiking van de FloraHolland Award is een van de middelen om de productie van nieuwe producten te stimuleren.

Uitreiking
Vandaag heeft een vakjury uit een reeks van genomineerden de prijswinnaars van de FloraHolland Award 2003 bekendgemaakt. In de jury zaten onder anderen: Rob Verlinden, Gary Loen en Ad Berends. De winnaars zijn gekozen op basis van toepasbaarheid van het product in trends, consumentenbeleving, promotionele waarde, toegevoegde waarde in de sierteeltsector, cadeaufunctie en toepasbaarheid van het product in huidige of komende trends.
De FloraHolland Award werd uitgereikt voorafgaand aan de handelsbeurs FloraHolland Trade Fair die van 12 t/m 14 maart op FloraHolland vestiging Naaldwijk plaatsvindt.

De FloraHolland Award wordt jaarlijks uitgereikt in twee categorieën. De FloraHolland Award in de categorie 'geslaagde marktintroductie' wordt uitgereikt aan het veredelings-/vermeerderingsbedrijf dat in 2002 de beste noviteit bij FloraHolland heeft geïntroduceerd in de productgroepen snijbloemen, kamerplanten en tuinplanten. De FloraHolland Award in de categorie 'veelbelovende noviteit' is bestemd voor een nieuwe productsoort of een nieuwe cultivar, die zich duidelijk onderscheidt van het bestaande assortiment in de productgroepen snijbloemen en planten. Dit betreft dan een product dat zijn waarde in het handelscircuit nog moet bewijzen.

De producten van de winnaars en genomineerden van de FloraHolland Award 2002 zijn te zien op de FloraHolland Trade Fair die gehouden wordt van 12 tot en met 14 maart op vestiging Naaldwijk.

De winnaars van de FloraHolland Award 2003 'geslaagde marktintroductie' zijn:

Categorie 'geslaagde marktintroductie snijbloemen' Veredelaar: Vertuco, Nieuwe Niedorp
Product: Tulipa gefranjerd 'Valery Gergiev'
Beoordeling: De 'Valery Gergiev' is een uniek en echt nieuw product. Het uiterlijk is verfrissend en de tulp is met recht gefranjerd te noemen. Het niet doorgroeien op de vaas is een gevraagde eigenschap. De handel heeft deze tulp inmiddels goed opgepikt.

Categorie 'geslaagde marktintroductie kamerplanten' Veredelaar: Azaleakwekerij Arends, Paterswolde
Product: Juncus 'Pencil Grass'
Beoordeling: De Juncus is een leuke nieuwe plant. Het uiterlijk is nieuw en decoratief. Het product is goed houdbaar en kent vele toepassingen. Dit trendy product past bij de moderne 'lifestyle' en is bestand tegen slechte verzorging.

Categorie 'geslaagde marktintroductie tuinplanten' Veredelaar: Sakata Seed Europe B.V., Rijsenhout Product: Campanula medium 'Poem Blue'
Beoordeling: De jury roemt de hoge sierwaarde van dit nieuwe product. Daarnaast is de goede transportbestendigheid opvallend, evenals de nieuwe bloemvorm. De houdbaarheid is goed, mits de consument de tijd neemt om de oude bloemen te verwijderen.

De winnaars van de FloraHolland Award 2003 'veelbelovende noviteit' zijn:

Categorie 'veelbelovende noviteit tuinplanten'
Veredelaar: S&G Flowers, Enkhuizen
Product: Ageratum houstonianum 'Artist Basso'
Beoordeling: Door z'n technische kwaliteit is het goed geschikt voor de handel en de consument. Heel goed en sterk in de tuin.

Categorie 'veelbelovende noviteit kamerplanten' Aanvoerder: Fa. A. Persoon, Schipluiden
Product: Anthurium polyschistum 'Tweed'
Beoordeling: Een ondeugende knaller. Jury is unaniem in haar oordeel. Zeer decoratief. Plant moet transparant worden gemaakt. Niet op mosstuk plaatsen.

Categorie 'veelbelovende noviteit snijbloemen'
Veredelaar: Fa. Jan Spek Rozen B.V., Boskoop
Product: Roos grootbloemig Adventure
Beoordeling: Met name de combinatie van kleurverloop en robuuste bloem. Bloem met veel styling. Ligt goed in de trends. Hij past uitstekend in het huidige minimalisme.

Deel: ' FloraHolland marktleider in productvernieuwing '
Lees ook