FMO

FMO als eerst ontwikkelingsbank weer actief in Nigeria

FMO IS ALS EERSTE ONTWIKKELINGSBANK ACTIEF IN NIEUWE DEMOCRATIE

NIGERIA

Gisteravond heeft de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) haar eerste financieringsovereenkomst in Nigeria gesloten sinds de verkiezing van President Obasanjo in februari 1999. De overeenkomst betreft een lening van USD 15 miljoen voor een periode van vijf jaar aan Citibank Nigeria.

Citibank zal de middelen aanwenden voor middellange financiering van Nigeriaanse bedrijven. Met het aanbieden van dit type financiering haalt de FMO één van de drempels weg die de ontwikkeling van de particuliere sector in de weg staan. Veel bedrijven kunnen in de onzekere Nigeriaanse markt niet aan financiering komen om belangrijke (uitbreidings)investeringen te financieren. Naast deze eerste stappen in Nigeria onderzoekt de FMO nog diverse andere mogelijke investeringen in het land.

De FMO is de eerste westerse ontwikkelingsbank die weer actief is met kredietverlening in Nigeria. Met de investering geeft zij haar blijk van vertrouwen aan de nieuwe democratie. De FMO volgt de ontwikkelingen in het land op de voet en evalueert deze voortdurend.

Buitenlandse investeerders hebben Nigeria gemeden sinds de afgelasting van de verkiezingen van 1993 door Generaal Ibrahim Babangida en de daaropvolgende schendingen van de mensenrechten onder de militaire dictatuur van generaal Sani Abacha.

Na de verkiezing van Obasanjo als president van Nigeria, heeft hij een sterk gevecht ingezet tegen de corruptie. Het ontslag van een belangrijk deel van de militaire top vorig jaar is hierin een belangrijke maatregel geweest. Ook het privatiseringsproces van een groot aantal staatsbedrijven, waaronder enige olieraffinaderijen, is sinds kort weer in gang gezet. Nigeria is de tiende olieproducent ter wereld. De FMO probeert met haar investering het vertrouwen te herstellen in het economisch beleid van de - na Zuid-Afrika - grootste economie van Afrika.

De FMO is gespecialiseerd in het financieren van investeringen in de particuliere sector in ontwikkelingslanden. Zij verstrekt financieringen aan financiële instellingen en bedrijven in meer dan zeventig landen. Op deze wijze draagt de FMO bij aan de duurzame ontwikkeling in haar werkgebied. De FMO is actief in 28 landen in Afrika. De totale portefeuille in Afrika bedraagt circa EUR 225 miljoen.
++++

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Anne Martine Kruisinga, pr & communicatie
Tel. 070 3149713
e-mail a.kruisinga@fmo.nl

Nederlandse Financierings-Maatschappij
voor Ontwikkelingslanden N.V.
Postbus 93060
2509 AB Den Haag
Tel 070 314 9696
Fax 070 324 6187
Website https://www.fmo.nl

18 feb 00 09:07

Deel: ' FMO als eerste ontwikkelingsbank weer actief in Nigeria '
Lees ook