FNV

FNV en Irak
De twee grootste FNV-bonden FNV Bondgenoten en ABVAKABO FNV sturen zaterdag een delegatie naar de demonstratie in Amsterdam tegen een oorlog met Irak. Ze roepen echter hun leden niet op om te gaan demonstreren. Dat meldt vandaag het FNV e-Magazine. FNV-voorzitter De Waal loopt niet mee.
De vakcentrale en de andere 12 bonden zijn ook tegen militaire actie buiten de VN om.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal: 'We denken er binnen de FNV verschillend over. Niet zozeer over het belang van de Verenigde Naties, daar zijn we het over eens. Maar wel of je als vakbeweging méér moet doen dan uitspreken dat je vindt dat de VS op de verkeerde weg zijn.

Onderwijsbond AOb heeft op zijn algemene vergadering uitgesproken dat je je hier helemaal niet mee moet bemoeien, de militaire vakbond AFMP wijst erop dat zijn leden in een heel lastig parket komen als wij iedereen oproepen zich tegen deze oorlog te verzetten.

Aan de andere kant heb je Bondgenoten en ABVAKABO met het meest uitgesproken standpunt tegen de oorlog.

Een aantal van hun bestuursleden gaat zaterdag naar de demonstratie. Maar ze laten het verder aan het individuele lid zelf over. Ze gaan niemand een standpunt opdringen.'

Wat doet het lid De Waal?

'Ik ga niet. Omdat ik vind dat de demonstratie niet genoeg de nadruk legt op wat de hoofdleus zou moeten zijn: 'Weg met Saddam Hoessein.'

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd. In dit nummer veel aandacht voor Irak, en verder: gelijk loon in Europa zou banen kosten; geef consument gehoor bij NMa; en vakbond voor kampioenen bestaat één jaar.

19 maart 2003

Wat vindt u? Geef hieronder uw reactie
FNV e-Magazine 19 maart 2003.htm

Deel: ' FNV Bondgenoten en ABVAKABO naar demonstratie tegen oorlog in Irak '
Lees ook