FNV

Ethiopische vakbondsleider eindelijk vrij

De FNV is opgelucht dat de Ethiopische vakbondsleider dr. Taye Woldesmiate na maandenlange druk eindelijk is vrijgelaten. Vorig jaar kreeg Woldesmiate in de gevangenis van Addis Abeba de vakbondsrechtenprijs uit handen van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal uitgereikt.

Woldesmiate, door zijn leden dr. Taye genoemd, zat onder erbarmelijke omstandigheden vast. Hij heeft enkele maanden vastgeketend gezeten en mocht niet met andere gevangenen in contact komen. De enige 'misdaad' die dr. Taye heeft begaan is het leiden van de verboden onderwijsbond ETA. Onderwijzers hebben het zwaar in Ethiopië. De machthebbers zijn bang voor de kennis die zij hun leerlingen bijbrengen. Regelmatig worden onderwijzers opgepakt of bedreigd.

Na het bezoek van de Nederlandse vakbondsvoorzitter en een delegatie van de internationale vakvereniging IVVV kwam er verbetering in zijn situatie en mocht dr. Taye in hoger beroep tegen zijn zaak gaan. De Nederlandse ambassade heeft dit proces nauwlettend gevolgd. De druk op de Ethiopische regering door de internationale vakbeweging en Amnesty International heeft uiteindelijk geleid tot zijn vrijlating.

Meer informatie
FNV voorlichting, Els Tieman 06 53 15 9226

10 mei 02 18:18

Zoekwoorden:

Deel: ' FNV Ethiopische vakbondsleider eindelijk vrij '
Lees ook