FNV

FNV positief over dagarrangementen
De FNV is positief over de aanbevelingen van de Stuurgroep Dagindeling. Onder voorwaarden kunnen ook cao's in elkaar worden geschoven. Dat meldt vandaag het FNV e-Magazine Na vier jaar experimenteren presenteerde de Stuurgroep Dagindeling deze week haar eindrapport, 'Ruimte voor ritme'. Bijna twee derde van de experimenten was succesvol.

In de aanbevelingen ruimt de commissie veel plaats in voor zogenaamde dagarrangementen binnen brede scholen. Hierbij worden kinderen ook voor en na school opgevangen in multifunctionele gebouwen waarin ook de school gevestigd is. Ook kunnen ze er bijvoorbeeld sporten onder professionele begeleiding.

Dit vereist wel dat verschillende arbeidsvoorwaarden op elkaar worden afgestemd.

FNV-beleidsmedewerkster Andrea van 't Zet: 'Bij zo'n dagarrangement heb je te maken met verschillende cao's, die van het onderwijs, de kinderopvang, de sport, welzijn. Wij willen onze bonden best vragen om daar op een creatieve manier mee om te gaan. Maar het mag niet zo zijn dat de werkgever straks gaat shoppen naar de goedkoopste cao en daarmee bestaande arbeidsvoorwaarden ondergraaft.'

Erg blij is de vakcentrale met de aanbeveling om meer geld uit te trekken voor de overblijf tussen de middag. Volgens de commissie is voor deze zogenaamde tussenschoolse opvang 50 tot 100 miljoen euro extra nodig.

Andrea van 't Zet: 'Volgens ons kom je zelfs nog hoger uit. Je moet namelijk een omslag maken van de huidige vrijwilligers naar gekwalificeerde werknemers met een cao. Dat kost geld, voor scholing, voor loonkosten en voor de accommodatie.' In totaal zou dit vermoedelijk 250 miljoen per jaar kosten.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd en is gratis. Verder in dit nummer: principeakkoord in de metaal; de onbekende nieuwe bijstandswet; arbeidsinspectie actief in verpleging en verzorging.

26 maart 2003

Wat vindt u? Geef hieronder uw reactie.
FNV e-Magazine 26 maart 2003.htm

Deel: ' FNV positief over dagarrangementen '
Lees ook