FNV

FNV Bijbaancampagne van start

publieksvoorlichting - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl

Met de onthulling van een levensgrote calculator en het openen van een nieuwe website is de FNV http://www.fnv.nl/bijbaan(Bijbaancampagne) woensdagmiddag van start gegaan. Volgens FNV-voorzitter De Waal is voorlichting aan jongeren over werk en inkomen hard nodig. "De druk op jongeren neemt toe terwijl wettelijke regelingen niet worden nageleefd of ontbreken."

Met de onthulling van een levensgrote calculator en de opening van een nieuwe website is de FNV Bijbaancampagne woensdagmiddag van start gegaan. Onder het motto http://www.fnv.nl/bijbaan(`100% bijbaan`) richt de campagne zich met uitgebreide voorlichting via een vernieuwde website en een telefoonlijn op jongeren tot 25 jaar. Meer dan helft van hen heeft een vakantie- of bijbaan.

Volgens FNV-voorzitter De Waal, te gast bij het ROC van Amsterdam, is voorlichting over bijbanen hard nodig. "De druk vanuit de arbeidsmarkt op jongeren neemt toe, terwijl wettelijke die hun beloning of veiligheid regelen niet worden nageleefd of er domweg niet zijn."

De Waal noemde als voorbeeld de kwestie rond de beloning van 13- en 14-jarigen. Deze leeftijdsgroep mag sinds 1996 werken, maar heeft niet de bescherming van een minimumloon. De bodemprocedure die FNV en CNV wegens leeftijdsdiscriminatie voeren tegen de staat, is in een vergevorderd stadium. In het najaar komt er een afsluitende rechtszitting waar de partijen aanvullend bewijs kunnen aanleveren. De bonden beginnen daartoe volgende maand een actie waarbij 13- en 14-jarigen de hoogte van hun loon kunnen doorgeven.

De http://www.fnv.nl/bijbaan (Bijbaancampagne 2002) haakt over enkele weken in bij een actie rondom http://www.fnv.nl/uiterlijk (uiterlijk op het werk). Lichaamsversierselen zoals piercings zorgen vooral bij jongeren voor discussie en misverstanden op de werkvloer. De FNV, die pleit voor een duidelijke richtlijn op dit gebied, roept vakantiewerkers en bijbaners op hun ervaringen http://www.fnv.nl/03interactie/uiterlijk/vragenlijst.htm(melden).

29 mei 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws.

Deel: ' FNV start Bijbaancampagne '
Lees ook