Persbericht FNV


Verblijfsrecht 'witte' illegalen

De FNV zal de positie van de zogenaamde 'witte' illegalen opnieuw aan de orde stellen bij de evaluatie van de Koppelingswet. Dat zegt de vakcentrale na het Kamerdebat van afgelopen maand.

Het is ook mogelijk dat de commissie van burgemeesters van de vier grote steden al eerder iets oplevert. Kamer en staatssecretaris Cohen gingen in op hun aanbod over de illegalen te adviseren. Cohen liet doorschemeren dat dit kan leiden tot bijstelling van het beleid.

Voorafgaand aan de discussie in de Tweede Kamer over het lot van de witte illegalen hadden FNV, CNV en MHP een petitie aangeboden. Daarin vroegen ze de Kamerleden voor deze ene keer over hun hart te strijken en deze mensen een verblijfsvergunning te geven. Het gaat immers om een beperkte groep van zo'n achthonderd illegalen, die hier al jaren verblijven en nu in schrijnende omstandigheden terecht zijn gekomen. Hoewel ze al lang in Nederland wonen en werken, een Sofi-nummer hebben en belasting en premies hebben betaald, worden ze door de Koppelingswet uitgesloten van elementaire voorzieningen en bedreigd met uitzetting. Onder hen is ook een aantal vrouwen die geen zelfstandige verblijfsstatus meer heeft. Vaak hebben ze om zwaarwichtige redenen zoals mishandeling en vrouwenhandel hun relatie moeten beëindigen. De vakcentrales wijzen erop dat een generaal pardon voor deze groep geen aanzuigende werking zal hebben. Sinds de overheid geen Sofi-nummers meer verstrekt aan mensen zonder verblijfsvergunning, komen er ook geen witte illegalen meer bij. De petitie werd mede-ondertekend door een twintigtal maatschappelijke organisaties, waaronder de Raad van Kerken, het Humanistisch Verbond en Novib, en de burgemeesters van Tilburg, Emmen, Uitgeest en Ede. De petitie verscheen ook als advertentie in een aantal ochtendkranten. 22 april 1999

Deel: ' FNV stelt verblijfsrecht 'witte' illegalen weer aan de orde '
Lees ook