Ingezonden persbericht

RADIO
PERSBERICHT
TEMA
focus op maatschappelijke tendensen

Zaterdag 22 september 2001
14.02-15.00 uur
Teleac/NOT 747AM
Live te beluisteren via Internet op
www.omroep.nl/747am
Alle uitzendingen blijven te beluisteren in Real
Audio op www.teleacnot.nl/sites/radio_on_demand

In Tema deze week:


· Moeten Nederlanders in het buitenland
geopereerd worden?

· Het belang van vrijwilligers in de natuureducatie
In het hoofdtema van vandaag aandacht voor medische zorg in het buitenland. Vanwege lange wachtlijsten in de Nederlandse ziekenhuizen wijken patiënten soms uit naar het buitenland. Dit heeft echter grote consequenties voo r de nazorg in Nederland en de financiële afwikkeling met de verzekeringsmaatschappij. Wat beweegt mensen dan toch om die stap te zetten?

In de studio is Rob van der Plank te gast, directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Hij begrijpt het gevoel van patiënten die snel geholpen willen worden, maar hij waarschuwt voor een al te gemakkelijke o verstap naar het buitenland, omdat dat ten koste kan gaan van onze binnenlandse zorg. Norbert Dikkeboom en Jan Degenaar zijn beiden in München geopereerd aan hun rug. Ze organiseren zich onder de naam Ruggespraak, om te proberen geld, ongeveer 40.000 gulden per persoon, terug te krijgen van hun verzekering smaatschappij.
De verzekeringsmaatschappijen zitten in een lastig parket. Ze moeten optimale zorg bieden aan de klant, maar keuren niet alle operaties in het buitenland goed. Over het beleid vertelt Walter Annard, woordvoerder van de br anchevereniging Zorgverzekeraars Nederland. Een belangrijk proces is dat van Peerboom-Smits, waarin patiënten proberen geld terug te vorderen van de verzekeringsmaatschappij. Een advies van het Europese Hof in het kader van deze zaak was al zeer verhelderend. Matthijs Vermaat van Stichting de Ombudsman geeft een nadere toelichting op de zaak, die op 3 oktober dient voor de rechtbank van Roermond.

In het minitema het laatste deel over
vrijwilligers, dit keer in de natuureducatie. We
praten met Liesbeth Verstappen, een van de 35
actieve natuurgidsen van de Vereniging voor
Natuur- en Milieueducatie IVN in het Brabantse
Someren.

TEMA - focus op maatschappelijke tendensen - is
een programma van Zita Bebenroth, Menno Hoeboer,
Tanja Fraai en Irma Koevoet. Techniek: Ronald
Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks.
Eindredactie: Henk Halfman.

Deel: ' Focus op maatschappelijke tendensen bij de Teleac '
Lees ook