Ingezonden persbericht


RADIO
PERSBERICHT
TEMA
focus op maatschappelijke tendensen

Zaterdag 15 september 2001
14.02-15.00 uur
Teleac/NOT 747AM
Live te beluisteren via Internet op www.omroep.nl/747am Alle uitzendingen blijven te beluisteren in Real Audio op www.teleacnot.nl/sites/radio_on_demand

In Tema deze week:


· Het belang van EQ- naast IQ-testen

· Vrijwillig bevelvoerder bij de brandweer

In het hoofdtema van vandaag aandacht voor IQ- en EQ -testen, en het belang ervan voor de samenleving. Lange tijd overheerste de ratio: inmiddels is er een trend ingezet die zich meer richt op de emotie. De IQ-test meet kennis, de EQ-test de sociale vaardigheden. En dat blijkt een handig hulpmiddel te zijn voor het oplossen van diverse problemen op het gebied van school, werk en privé.

In de studio is psycholoog Theo Bögels te gast, werkzaam aan het Psychologisch Expertisecentrum Nijmegen. Hij nam deel aan de onderzoeken naar de EQ-test, en maakte de vertaling van de Canadese test naar de Nederlandse situatie.
In het bedrijfsleven wordt de EQ-test gebruikt als hulpmiddel bij het selecteren van werknemers, door via de meting een juiste inschatting te maken van iemands kwaliteiten. Bij Twijnstra Gudde worden managers van bedrijven en organisaties o.m. onderworpen aan een EQ-test, waarna in gesprekken wordt bekeken in hoeverre de tekortkomingen bijgesteld kunnen worden. Organisatieadviseur Govert van Sandwijk licht de methode toe.
In Heerhugowaard is de eerste Nederlandse school voor hoogbegaafden van start gegaan. Wat gebeurt er op die school om de sociale ontwikkeling van de leerlingen niet uit het oog te verliezen? Afdelingshoofd Bryan Mölmann geeft uitleg en Fons Schirres, ouder van twee hoogbegaafde kinderen, vertelt zijn beweegredenen om te kiezen voor deze school.
In Tilburg wordt personeel van middelbare scholen getraind in het afnemen van EQ-testen, om daarna bij geteste scholieren ook aandacht te kunnen besteden aan sociale vaardigheden. Mentor en docent Adrie Hopstaken vertelt hoe de leerlingen op Scholengemeenschap Roncalli in Bergen op Zoom reageerden. Riet Fiddelaers van de KPC groep in Den Bosch plaatst de test in de context van het onderwijsprogramma van scholieren.

In minitema aandacht voor vrijwilligers. Een gesprek met full-time secretaresse Ennie Jansen, die in haar vrije tijd bevelvoerder is bij de vrijwillige brandweer in Hengelo (O).

TEMA - focus op maatschappelijke tendensen - is een programma van Zita Bebenroth, Menno Hoeboer, Tanja Fraai en Irma Koevoet. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman.

Deel: ' Focus op maatschappelijke tendensen '
Lees ook