foodwatch: Nestlé FruitFlesje, 30 maanden overbodige 'opvolgmelk'


Amsterdam, 20110324 -- Het Nestlé FruitFlesje Aardbei-Peer is vooral erg overbodig. Want ‘kinderen van 6-36 maanden’ hebben de dure, 'zogenaamde' opvolgmelk, eigenlijk helemaal niet nodig. Vanaf een leeftijd van 1 jaar bevelen voedingsdeskundigen gewone melk aan en daarvoor voldoet borstvoeding of standaard opvolgmelk. Het flesje is er speciaal voor Nestlé, denkt foodwatch, en zeker niet voor baby’s en peuters. De dure 'fruitmelk' bevat amper fruit, in tegenstelling tot wat het voedingsconcern haar klanten wil laten geloven en bestaat bovendien voor een groot deel uit water.

Nestlé rekt de periode waarin opvolgmelk gedronken kan worden op tot vijf keer langer dan nodig is. Het voedingsmiddelenconcern pretendeert dat zijn FruitFlesje bijzonder gezond en geschikt is voor kinderen van 6 tot 36 maanden. Dit is vooral een lucratieve poging tot klantenbinding. Kinderen van 6 maanden tot 1 jaar hebben namelijk andere behoeften dan kinderen van 1 tot 3 jaar. Vanaf 1 jaar mogen ze dan ook gewoon mee-eten en drinken met de rest van het gezin. Op dat moment krijgen ze bij een normaal voedingspatroon al voldoende van de vitaminen en mineralen binnen die Nestlé zo overtuigend aan haar drankje heeft toegevoegd. Van zes maanden tot een jaar voldoet borstvoeding of standaard opvolgmelk en hebben baby's helemaal geen 'lekker frisse en fruitige afwisseling' nodig. Volgens deskundigen hebben baby's tot een jaar zelfs helemaal geen behoefte aan samengestelde smaken. Ze moeten juist ontdekken en leren hoe een afzonderlijke aardbei of peer smaakt.

 “Dit drankje is dus niet in het belang van het kind of van de ouder, maar wél voor de omzet van Nestlé.” aldus Bart van Opzeeland van foodwatch “Het is in feite 30 maanden lang volledig overbodig.” De opvolgmelk is met 3,20 euro per liter vier tot vijf keer duurder dan verse, of houdbare melk en twee keer zo duur als standaard opvolgmelk. Terwijl deze 'melk' voor een groot deel uit water bestaat.

 Op zijn website beveelt Nestlé het flesje nadrukkelijk aan als vier-uurtje voor kleintjes, maar vanwege het flinke percentage suiker is het FruitFlesje niet echt een gezond tussendoortje te noemen. In één FruitFlesje van 250 ml, wat bovendien een grote portie is, zitten namelijk 175 calorieën, ruim 1/5e (22%) van de energie die een kind van 1 jaar per dag nodig heeft.

 De hoeveelheid aardbei en peer (in de vorm van geconcentreerd perensap) die aan het product is toegevoegd is respectievelijk 7 en 2 procent: dat is niet meer dan een aardbei en een theelepeltje perensap. Dat laatste valt in feite niet eens onder de noemer 'fruit' maar is meer een soort van limonadesiroop. Een snelle berekening leert ons dat één flesje dan ook maar in zo'n 12 % van de dagelijkse behoefte van een kind aan fruit voorziet; de twee gesuggereerde stuks fruit op de verpakking zijn ver te zoeken.

 “Producten speciaal voor kleine kinderen zijn vaak bedolven onder claims” concludeert Bart van Opzeeland “Het is erg belangrijk dat ouders zich hiervan bewust zijn en dat fabrikanten stoppen met dergelijke misleidende praktijken.”

 Wie gezonde, eerlijke en veilige voeding belangrijk vindt, kan foodwatch helpen door een e-mail te sturen naar Nestlé, om de fabrikant te vragen om voortaan eerlijk te zijn over haar product Nestlé FruitFlesje Aardbei-Peer.


Deel: ' foodwatch Nestlé FruitFlesje, 30 maanden overbodige 'opvolgmelk' '
Lees ook