AutoRai

9-7-2002

Ford Ka miljonair

In de Spaanse Fordfabriek te Valencia is onlangs de miljoenste in Europa gebouwde Ford Ka van de band gerold.

Een aanvullend bewijs dat de nu pas zes jaar oude kleinste Ford een doorslaggevend succes is. Al kort na zijn geboorte was de Ka immers niet alleen in ons land maar in heel Europa de meest verkochte auto in het zo druk bevochten marktsegment van compacte auto´s. De Ka is vanaf het begin segmentleider geweest in ons land en ook dit jaar behaalde de Ka weer een segmentaandeel van 16,5%.

Opmerkelijk daarbij is dat de Ka, die in vele landen talloze bekroningen en onderscheidingen op zijn naam zette, ongekend veel kopers trok die daarvoor nooit een Ford hadden gekozen: voor liefst 65% procent van alle Europese kopers was de Ka hun eerste Ford en vaak hun allereerste auto.

De Ka was de eerste Ford met het allerwegen bekroonde New Edge-design, een samenspel van ronde vormen en scherpe hoeken dat vervolgens bij zou dragen tot het succes van Kas grotere Ford-broers als Focus en Mondeo. In Nederland was de Ka ook de inspiratiebron voor kunstenaars, hetgeen resulteerde in een aantal zeer geslaagde projecten onder de noemer Kunst met een grote Ka´. Zeven speciale Ka kunstedities werden gemaakt waaraan respectievelijk Milou Hermus, Frans Molenaar, Marthe Röling, Ans Markus, Eugène Brands, Kees Verkade en Corneille hun medewerking verleenden. Ze hebben duidelijk bijgedragen tot de enorme populariteit van de Ka in ons land.

Zes jaar na zijn geboorte vertoont de Ford Ka nog niet de geringste vermoeidheidsverschijnselen: het vorige kalenderjaar, 2001, werden er alleen al op de vijf belangrijkste Europese markten zon 136.000 exemplaren van verkocht.

In navolging op de succesvolle Ka Kabrio vorig jaar, wordt deze zomer opnieuw een zomerse editie op de Nederlandse markt gebracht. De Ka Summer Edition is gebaseerd op de Ka Style en heeft de volgende extra specificaties:

Radio CD-speler 6000
De keuze uit airconditioning of groot elektrisch bedienbaar vouwdak.

De prijs van het Summer Edition pakket bedraagt 500, waarmee de auto op een totaalprijs komt van 9720. Bij dit bedrag is de subsidie van 275 voor schone auto´s inbegrepen.

Deel: ' Ford Ka miljonair '
Lees ook