Botanische Tuinen Universiteit Utrecht


Fort Hoofddijk start publieksseizoen
2003
Orchideenweekend
Problemen met uw lievelingsorchidee? U komt er maar niet uit en zou er graag eens over praten met iemand die er verstand van heeft? Kom dan naar de Orchideendokters tijdens het
Orchideenweekend bij de Utrechtse Botanische Tuinen. Onze Dokters staan 28 febr. en 1 en 2 maart klaar om u een luisterend oor te bieden en zo nodig meteen een operatie uit te voeren. Verder een prachtige show van bloeiende orchideen, demonstraties en verkoop van o.a. vele soorten orchideen. De Orchideenkassen van de tuin zijn speciaal dit weekend voor het publiek geopend.
En voor alle bezoekers staat een jonge orchidee klaar om mee te nemen, voorzien van de nodige tips voor de verzorging.

Open spreekuur

Dit weekend houden de Orchideendokters van de Orchideenvereniging `t Gooi open spreekuur. U bent van harte welkom met al uw orchideenproblemen en het moet wel gek lopen als de heren en dames specialisten er geen oplossing voor weten. Al is het maar dat u beter een nieuwe kunt aanschaffen...

Orchideenshow en -collectie

Tijdens het Orchideenweekend kunt u zich vergapen aan een keur van verschillende orchideen. Er is een prachtige show te zien die werkelijk spettert van de kleuren.
Tijdens deze drie dagen heeft u bovendien de unieke kans de uitgebreide Orchideen- en Bromelia-collectie van de Tuinen te bezichtigen. Deze collectie is alleen tijdens dit evenement toegankelijk voor het publiek. Medewerkers van de Tuinen en de Orchideenvereniging 't Gooi geven ook hier tekst en uitleg. Het is een mooie kans om eens een aantal bijzondere soorten bij elkaar te zien.

Verkoop, lezingen en demonstraties

Er zijn bovendien diverse stands aanwezig met orchideen, bromelia's, boeken, informatie over het zaaien en vermeerderen van orchideen en 'hobby-stands' met orchideenfoto's, -tekeningen, -postzegels en
-handwerken. Tijdens Ikebana-demonstraties worden speciaal orchideenbloemen verwerkt. Alle drie de dagen zijn er doorlopend lezingen, dia-shows en films.
Het Orchideenweekend vindt plaats in het Kassencomplex van de Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). De Tuinen zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur (van 1 mei tot 1 oktober tot 17.00 uur) en tijdens dit weekend tot 17.00 uur. De toegangsprijzen bedragen 4,50 voor volwassenen, 3,50 voor houders van een Pas 65 en 1,50 voor kinderen van 4-12 en houders van een U-pas. MJK is geldig.
Winterbloeiwandeling Von Gimborn Arboretum
Winter in geuren en kleuren
Ook in de winter zijn er heel wat bloeiende planten te vinden als je weet waar je moet zoeken. En dat weten de gidsen in het Von Gimborn Arboretum. Ze laten bezoekers zondag 9 februari graag meegenieten van de, vaak geurige, winterbloeiers die het Arboretum rijk is.

Als u in het Arboretum achter uw neus aanloopt, komt u geheid uit bij een eigenlijk nogal miezerig plantje. Het zijn kleine heestertjes (Sarcococca) die hun weinig spectaculaire bloemen bijna onder het blad verstoppen. Maar hun geur is daarentegen behoorlijk spectaculair en al van ver te ruiken.
Ook het Meloenboompje (Chimonanthus praecox) verspreidt een heerlijk onwinters geurtje. De verschillende soorten Toverhazelaars (Hamamelis) staan te pronken met geel tot donkerrode bloemen op hun nog kale takken. Met een beetje sneeuw erbij is het helemaal betoverend.

Op 9 februari staan onze gidsen om 11.00 en 14.00 uur voor u klaar bij de ingang van het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Natuurlijk kunt u ook op andere dagen op eigen gelegenheid op onderzoek uitgaan.
Het Arboretum vindt u aan de Vossensteinsesteeg 8 in Doorn (zijweg van de Driebergsestraatweg). In het weekeinde geopend van 10.00-16.00 uur. Bereikbaar met buslijn 50 of 51 vanaf station Driebergen. Toegangsprijs
i 2,-, kinderen tot 12 jaar gratis.
Informatietelefoon: 030-2535455, internet: www.botanischetuinen.uu.nl

Deel: ' Fort Hoofddijk start publieksseizoen 2003 '
Lees ook